Aspirina și antibioticele ocupă primele locuri în topul preferințelor noastre, când vine vorba despre tratarea unei aparente răceli. Nici leacurile băbești nu se lasă mai prejos. Și nimeni nu se mai gândește la faptul că o astfel de boală poate fi contagioasă, că se răspândește rapid, că duce la complicații grave și chiar la deces. Căci gripa nu e o răceală oarecare, ci o infecție virală respiratorie acută, care debutează imediat, are evoluţie rapidă, răspândire largă și poate duce la complicații severe. Virusul gripal se transmite fie de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, prin strănut sau tuse, prin picăturile de salivă, fie prin contactul cu o suprafaţă infectată. Dacă nu te speli pe mâini, virusurile pot ajunge la nivelul căilor respiratorii.

Atenție la semne

Noi, românii obișnuim să considerăm gripa doar „o răceală mai gravă”, fără să conştientizăm gradul ridicat de risc al acestei boli. Or, tratamentele luate după sine putere o pot agrava. Așa se face că o afecțiune aparent banală și ușor de tratat a ajuns o adevărată problemă de sănătate publică, vinovată de moartea a 500.000 de oameni la nivel mondial, în fiecare an. De aceea, încă de la primele semne, e bine să mergi la un specialist, mai ales dacă suferindul este un copil. Nasul care curge, starea de moleșeală accentuată, durerile musculare, tusea și febra sunt numai câteva dintre manifestări. Iar când tusea, cu expectorații sau nu, persistă și e însoțită de febră, se poate suspecta o pneumonie. Dacă încercăm să scăpăm de ea cu tratamente „după ureche”, afectează rinichii şi inima, putând duce chiar la deces.

Vaccinul e bun sau nu?

Deși vaccinarea anuală e cea mai eficientă metodă de prevenire a infecţiei gripale şi a complicaţiilor ei, românii nu o prea mai acceptă. Chiar și gravidele trebuie protejate, chiar dacă există prejudecăți în acest sens. Vaccinul antigripal inactivat, folosit pe scară largă, e total inofensiv în sarcină, fără efect advers asupra fătului. Însă nu trebuie făcut în primul trimestru de sarcină. Astfel, viitorul nou-născut va moșteni anticorpii și va fi protejat în primele 6 luni de viață. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor. Este necesară vaccinarea anuală căci virusurile care provoacă gripa sezonieră se modifică de la un an la altul. Este adevărat că populația cu risc este formată din copii, gravide, vârstnici, bolnavi cronici, însă gripa sezonieră nu iartă pe nimeni, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate.

Jucăuș, dar nu-i de joacă!

„Virusul gripal este unul dintre cele mai „jucăușe” virusuri, care le dă specialiștilor mari bătăi de cap. Și asta pentru că suferă modificări de la an la an. Cu cât rata de vaccinare scade, cu atât gripa dezvoltă forme mai agresive. Este îngrijorător faptul că, deși gratuit, vaccinul antigripal a fost administrat la numai 4,2% din populația generală. Mai exact, din cele 1.000.000 de doze gratuite, au fost vaccinate 904.251 de persoane, dintre acestea majoritatea fiind cadre medicale și vârstnici peste 65 de ani. Statisticile arată că cele mai multe cazuri de infecții acute respiratorii severe s-au înregistrat la categoria de vârstă 15-49 de ani. În 2012, au fost spitalizate 116 cazuri extrem de grave și au murit 21 de persoane din cauza complicațiilor gripei sezoniere, toate putând fi prevenite prin acest instrument numit vaccin.”

Sursa foto: photos.com