Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, oferă câteva sfaturi de îngrijire a sănătății orale a copiilor încă de la vârste fragede, pentru a bune bazele unei danturi frumoase și sănătoase a viitorului adult. Astfel, vei evita aceste greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea dinților copiilor. În plus, află care trebuie să fie igiena dentară la copii.

Din păcate, există unele greșeli comune pe care le fac părinții și care ar putea cauza probleme dentare celor mici. Iată câteva dintre ele:

6 greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea dinților copiilor. Lăsăm copilul să se spele singur pe dinți

Până la vârsta de 7-8 ani, copilul nu are dexteritatea necesară pentru a se spăla corect pe dinți. “În plus, cel mic nu conștientizează importanța periajului dentar și nici nu are răbdarea de a-l executa corect. Părintele trebuie să suplimenteze periajul, după ce copilul s-a spălat singur, pentru a evita apariția cariilor dentare”, recomandă specialistul ortodont.

Citește și: Pasta de dinți naturală: de ce ingrediente ai nevoie ca să o prepari

6 greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea dinților copiilor : Nu ducem copilul suficient de devreme la control stomatologic

Părintele ar trebui să ducă micuțul la cabinetul dentar încă de la împlinirea primului an de viață, și apoi la fiecare 6-12 luni. Aici va primi sfaturi personalizate de ingrjire dentară. Va descoperi și trata din timp cariile dentare, anomaliile de dezvoltare a maxilarelor și de erupție dentară. În acest fel, copilul se va obișnui cu atmosfera din cabinet înainte de a avea probleme și nu atunci când va avea o suferință și va fi mai puțin cooperant.

“Este recomandat ca prima vizită a copilului la medicul dentist să aibă loc odată cu prima aniversare sau la erupția primului dinte. Întârzierea primei vizite la stomatolog înseamnă că orice potențială problemă nu a putut fi detectată și tratată. În plus, cel mic va fi mai predispus să se teamă de medicul dentist, deoarece controalele regulate nu au făcut parte din rutină”, spune dr. Mihala Dan.

 

6 greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea dinților copiilor. Neglijăm importanța unor obiceiuri dăunătoare

Sugerea degetului sau a suzetei după vârsta de 3 ani, la fel ca respirația pe gură și vorbirea cu limba între dinți produc în timp deformări ale dinților și oaselor maxilare, care apoi vor necesita aparat dentar pentru corectare. Cu cât consultația la medicul ortodont și tratamentul au loc mai târziu, cu atât mai greu vor fi de corectat problemele.

6 greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea dinților copiilor. Îi permitem consumul de băuturi acidulate

Acizii și zaharurile din aceste băuturi sunt extrem de dăunătoare pentru smalțul subțire și slab mineralizat al copiilor, iar cariile nu vor întârzia să apară. Aceste băuturi trebuie excluse complet din dieta copilului.

„Majoritatea copiilor iubesc aceste băuturi, însă efectul lor este unul negativ asupra danturii. În fapt, o cauză comună a cariilor dentare o reprezintă băuturile acidulate și bogate în zaharuri și / sau acizi”, atenționează dr. Mihaela Dan.

Citește și: Pasta de dinți pentru copii. Care este cea mai bună alegere

6 greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea dinților copiilor. Neglijăm tratarea cariilor dinților de lapte

Un mit foarte des întâlnit este că acestea nu trebuie tratate, deoarece dinții de lapte se vor schimba. De fapt, caria este o boală contagioasă, care se poate extinde la dinții permanenți. În plus, complicațiile cariilor dinților de lapte (abcese, durere, dificultăți de masticație, afectarea dintelui permanent care îi vor înlocui etc.) nu trebuie trecute cu vederea deoarece vor afecta sănătatea și calitatea vieții copilului.

6 greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea dinților copiilor. Oferim copiilor ceva de “ronțăit” între mese

Unele alimente pot fi considerate sănătoase (cereale, banane, biscuiți etc.) și sunt oferite cu convingerea că nu vor face rău, însă ele sunt lipicioase, rămân între dinți, unde carbohidrații din ele sunt sunt descompuși în acizi care vor produce carii.

“Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că astfel de alimente trebuie să fie interzise în totalitate din dieta copiilor. Gustările dintre mese trebuie să fie reduse ca număr și compuse din fructe și legume fibroase sau urmate imediat de periaj dentar”, recomandă specialistul ortodont.

Regulile pentru o viață sănătoasă sunt stabilite încă din copilărie, așadar odată cu conștientizarea acestor greșeli involuntare, părinții pot face modificările necesare pentru a se bucura de zâmbetul frumos al copiilor lor toată viața.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com