Ce este gingivita și de ce apare

Gingivita ca diagnostic este un semnal de alarmă. Și este periculos pentru că pune în pericol sănătatea dinților. Sângerarea gingivală este primul semn. Dar orice modificare la nivelul gingiilor trebuie luată în seamă. Uneori, chiar și numai respirația urât mirositoare poate anunța debutul unei afecțiuni precum gingivita.

„Gingivita reprezintă primul stadiu al afecțiunii parodontale. Vestea bună este că această afecțiune este reversibilă. Vestea proastă este că dacă nu o tratezi la timp, poate evolua către afecțiuni mai serioase și poate duce chiar pierderea dinților”, spune dr. Saed Saki, medic stomatolog.

Principala cauză care duce la apariția gingivitei este igiena orală precară. Placa dentară acumulată în exces „găzduiește” excesul de bacterii care se depun pe suprafața dinților. Iar asta duce la inflamarea gingiilor. Gingiile se înroșesc, încep să sângereze și așa se instalează gingivita. Dar și fumatul, înaintarea în vârstă, dieta săracă în vitamina C, fluctuațiile hormonale, anumite boli și medicamente pot duce la apariția gingivitei.

Se tratează la stomatolog

„În primul rând, mergi la medicul stomatolog. Aici există un minus grav în ceea ce ne reprezintă ca și popor. Apoi, după o consultație, medicul stomatolog îți va recomanda o curățare profesională a dinților, un detartaj. În pasul următor, se descoperă problemele de sănătate dentară. Și se pornește tratamentul efectiv. La final, când totul este curat, ai grijă mare la cum cureți pe mai departe. Medicul tău stomatolog îți va recomanda un program de îngrijire a dinților pe care îl vei avea de urmat acasă.”, conchide medicul stomatolog.

Sursa foto: Dental Clinic Saki