Gingiile trebuie tratate

Deși se instalează treptat și poate trece neobservată, retracția gingivală începe să devină o problemă atunci când apar primele semne care o indică: inflamarea gingivală, sensibilitatea la rece și la cald, expunerea rădăcinilor dinților și aspectul alungit al acestora. Astfel, netratate la timp, gingiile inflamet nu doar compromit zâmbetul, dar duc în timp la dureri, carii profunde, deteriorarea gingiei sau chiar mai grav, la pierderea dinților. Principalele cauze ale retracției gingivale sunt: înaintarea în vârstă, periajul agresiv și incorect, depunerile de tartru, abuzul de scobitori, bruxismul, lucrări stomatologice necorespunzătoare sau nefinisate (coroane care pot irita gingia) și chiar deplasarea dinților pe arcadă în urma purtării aparatului ortodontic.

Care sunt avantajele unice ale regenerării gingivale minim invazive?

Principalul avantaj al regenerării gingivale minim invazive este faptul că aceasta nu presupune grefări, suturi complicate sau incizii, ci implică doar o simplă ajustare a țesutului deja existent. În plus, veți resimți mai puțin disconfort deoarece nu se folosesc bisturie sau alte instrumente chirurgicale invazive, comparativ cu metoda tradițională de grefare. Tocmai de aceea, intervenția durează aproximativ o oră și se pot rezolva până la 10 dinți în aceeași ședință, rezultatele fiind excelente, cu un aspect natural și de durată.

Cât durează recuperarea?

Regenerarea gingivală minim invazivă este o interve nție simplă, pacientul se recuperează mai rapid prin comparație cu metoda tradițională de grefare. După tratament, locul de intervenție devine aroape invizibil, iar durerile sunt minime. Datele clinice obținute pe parcursul unui studiu realizat pe 43 de pacienți au arătat că toți pacienții cu retracții gingivale s-au vindecat fără probleme, gingia păstrându-și toate caracteristicile, fără diferențe de culoare sau de altă natură. „Timpul de vindecare diferă de la caz la caz, însă o vindecare completă s-a constatat la 6 săptămâni de la intervenție. Chiar am și imbunatit tehnica în ultimul an, prin introducerea A-PRF, o metodă dezvoltată de prof. Joseph Choukroun, deja populară în toată Europa. Aceasta constă în obținerea din sângele pacientului, centrifugat în cabinet, a unor compuși bogați în elementele responsabile de vindecare. Implicarea acestei metode face ca vindecarea să fie mai rapidă și mai sigură.”explică dr. Dan Borteanu, medic stomatolog în cadrul Respiro Dental, singura clinică din România în care se efectuează această procedură.

Before&After

Un control regulat la medicul dentist și o discuție despre obiceiurile defectuoase ajută la înțelegerea problemei, intervenția rapidă și stoparea procesului. Totuși, pentru ca rezultatele obținute să fie de durată, pacienții care optează pentru această metodă trebuie să aibă o igienă orală corespunzătoare (periaj dentar de două ori pe zi și folosirea aței dentare și a apei de gură) și să meargă o data la 6 luni la cabinetul stomatologic pentru detartraj.  Prețul unei astfel de proceduri începe de la 100 euro per dinte, la care se mai adaugă costul membranelor de colagen. Respiro Dental aduce în România cea mai nouă metodă de tratament a retracției gingivale, cu recuperare aproape imediată, fără durere sau cicatrici. Tehnica este aplicată de către Dr. Daniel Borteanu, la ora actuală singurul medic din România și unul dintre cei 4 medici din Europa care a absolvit cursurile Dr. John Chao, Alhambra Dental din Los Angeles, California, inventatorul tehnicii Pinhole Surgical Technique (PST). Comparativ cu metoda tradițională, unde retracția gingivală recidivează după aproximativ doi ani și impune noi intervenții și costuri, rezultate le regenerării gingivale minim invazive sunt unele de durată.