CAMFOR (CINNAMOMUM CAMPHORA)

Este ușor antiseptic. Are acțiune antiinflamatoare, diuretică, expectorantă și vermifugă. În doze mici, poate duce la decongestionarea căilor respiratorii. Ajută vasele de sânge să se dilate și este indicat dacă ai circulația proastă. Are efect de relaxare a mușchilor netezi și este eficient în dureri menstruale. Este recomandat și în răceli, bronșite, tuse, febră, gripă și boli infecțioase.

Uz intern: se vor folosi doar preparate de la farmacie, conform indicațiilor de pe ambalaj.
Uz extern: se folosește în aromoterapie. Se pot adăuga patru-cinci picături în lampa specială sau nouă-zece picături în apa de baie. În problemele respiratorii, se poate picura un strop în palme, după care se inhalează.
Când îl recoltezi: La noi în țară nu crește, dar se pot cumpăra preparate din comerț. Se recoltează coaja copacului.

CARPEN (CARPINUS BETULUS)

Stimulează imunitatea, oprește hemoragiile și reduce colesterolul. Este indicat în probleme respiratorii (bronșite acute sau cronice, rinofaringite, sinuzite cronice, traheite), în insuficiență hepatică, enterocolită, colon iritabil, colită, afecțiuni minore ale ochilor.

Uz intern: se folosește sub formă de extract din muguri, care se găsește în comerț. Se ia conform indicațiilor din prospect. În timpul sarcinii și la alăptare se va consulta medicul mai întâi. Se mai poate face ceai, fierbând o lingură de frunze în 250 ml apă, timp de cinci minute. Se pot consuma trei căni pe zi.
Uz extern: se fac comprese din decoct de frunze (două linguri la 250 ml apă).
Când îl recoltezi: Frunzele se culeg în august și se pun la uscat. Mugurii se recoltează primăvara (martie-aprilie).

CASTAN COMESTIBIL (CASTANEA SATIVA)

Frunzele conțin glucoză și vitamina E. Fructele fără coajă au cantități apreciabile de săruri de potasiu, fier, magneziu, mangan, cupru, zinc, vitamina C și cantități mai mici de calciu, vitaminele B1 și B2. Preparatele din frunze combat febra, tusea convulsivă și sunt indicate, în general, în afecțiuni ale aparatului respirator. Scoarța este recomandată în diaree. Fructele sunt utile în caz de afecțiuni cardiace, renale, pentru varice sau hemoroizi.

Uz intern: infuzie din frunze de castan (o lingură la o cană cu apă, 2-3 căni pe zi) sau tinctură. Se face decoct din scoarță mărunțită (o lingură la o cană cu apă). Fructele se mănâncă sub formă de piure sau coapte.
Uz extern: decoctul se folosește pentru băi locale.
Când îl recoltezi: Frunzele se culeg în mai. Fructele se coc mai greu, așa că vor fi gata de cules abia în octombrie.

CASTAN SĂLBATIC (AESCULUS HIPPOCASLANUM)

Este un foarte bun antiinflamator și protejează vasele de sânge. Este indicat în flebite, varice, hemoroizi.

Uz intern: se consumă sub formă de tinctură din scoarță: 10-15 picături pe zi în puțină apă.
Uz extern: se face decoct din două linguri de frunze mărunțite, coaja fructelor sau coaja de pe ramurile tinere la o cană cu apă. Se fierbe timp de 15 minute la foc domol. Se strecoară și se pun comprese pe locurile afectate. Pentru reumatism se pot face frecții cu următorul preparat: se fierbe un kilogram de castane, se decojesc și se dau prin mașina de tocat. Se pune într-o sticlă de culoare închisă și se toarnă peste terci 500 ml alcool medicinal. Se lasă 10 zile la macerat.
Când îl recoltezi: Scoarța se adună în aprilie, florile în mai, frunzele în mai-iunie, castanele toamna, în septembrie-octombrie.