BRAD ALB (ABIES ALBA)

Este folosit mai ales în afecțiunile pulmonare, ca expectorant și antitusiv. Mai are și proprietăţi uşor diuretice, analgezice, stimulante, tonice.

Uz intern: se prepară un sirop, după cum urmează: se curăță mugurii de codițe, se spală și se pun într-o oală smălțuită. La un kilogram de muguri, se adaugă doi litri de apă și se fierb în jur de o oră. Se iau de pe foc, se acoperă și se lasă 24 de ore la temperatura camerei. Sucul se strecoară prin tifon dublu, presând mugurii, ca să se scurgă tot lichidul. La un litru de suc, se va pune un kilogram de zahăr. Se beau 4-6 linguri de sirop pe zi.
Uz extern: se face o infuzie din 300 g crenguțe de brad în 5 litri de apă, care se pune în cada de baie.
Când îi recoltezi: Primăvara se culeg mugurii proaspăt iviți și rămurelele. Se recoltează partea mai fragedă a plantei.

BUBERIC (SCROPHULARIA NODOSA)

Este indicat în diverse probleme dermatologice, eczeme, scabie, hemoroizi.

Uz extern: se prepară o alifie, după următoarea rețetă: se pisează cu pisălogul sau se dă prin râșnița de cafea o mână de flori, frunze și rădăcină de buberic. Se adaugă 110 ml de ulei de măsline. Se încălzește la 60° C. Se lasă la foc mic 15 minute, amestecând des și având grijă să nu clocotească. Se strecoară prin sită. Apoi, uleiul se mai încălzește o dată la 60°C. După ce se ia de pe foc, se adaugă 15 g ceară de albine. Se amestecă și se pune într-un recipient pentru alifie. Se păstrează la rece. Se aplică extern de câte ori este nevoie. Alifia se poate păstra un an.
Când îl recoltezi: De preferință, la mijlocul lunii martie, pentru că atunci calitățile sale ating punctul maxim.

BUSUIOC (OCIMUM BASILICUM)

Are acţiune antidepresivă, antispastică, digestivă, antiflatulentă, expectorantă, febrifugă, profilactică în boli infecţioase. Este indicat în tulburări gastro-intestinale şi ale căilor respiratorii. Stimulează secreția de lapte la femeile care alăptează. Este contraindicat în timpul sarcinii.

Uz intern: poate fi adăugat, proaspăt sau uscat, în mâncare. Se mai face o infuzie, dintr-o lingură de frunze și flori la o cană cu apă. Se bea câte o cană, după mesele principale.
Uz extern: uleiul volatil de busuioc poate fi folosit la inhalații: într-un castron cu un litru de apă fierbinte se pun 10 picături de ulei de busuioc. Se ține capul acoperit deasupra vasului și se stă așa circa 10-15 minute.
Când îl recoltezi: Frunzele se recoltează înainte de înflorire. Este mai bine să le folosești proaspete.