BĂNUȚI (BELLIS PERENNIS)

Se mai numesc și ochiul-boului sau părăluțe. Au acțiune tonică, expectorantă și astringentă. Sunt indicați în caz de tuse, artrită, anemie, reumatism, boli ale ficatului și rinichilor, dureri de cap, diaree. Se mai folosesc în combaterea guturaiului, în combinație cu splinuță sau podbal.

Uz intern: o linguriță de plantă uscată se lasă la infuzat, timp de 10 minute, într-o cană cu apă clocotită.
Se beau trei-patru căni pe zi. Tinctura se ia în cantitate de 2-4 ml de trei ori pe zi. Primăvara se mai poate face un piure din bănuți, amestecați cu mărar și pătrunjel. Se condimentează cu hrean ras și este un adevărat revigorant în anemii, astenii și stări de oboseală cronică. Se mai poate bea și sub formă de suc proaspăt.
Când îi recoltezi: Cresc spontan în fânețe sau pe pășuni. Partea aeriană a plantei se recoltează pe timp frumos, în lunile mai și iunie.

BOBORNIC (VERONICA BECCABUNGA)

Conţine multe săruri minerale și vitamina C. Are acțiune antiinflamatoare, diuretică și antiscorbutică. Este indicat în tratamentul retenției urinare, durerilor toracice, hemoroizilor, retenției de apă în țesuturi.

Uz intern: se beau una-două lingurițe de suc proaspăt, obținut din plantă, de câte trei ori pe zi. Mai poate fi consumat proaspăt, sub formă de salate din tulpinile fragede recoltate înainte de a înflori și din frunze. Din tulpinile cu flori se poate face infuzie: două lingurițe la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi.
Uz extern: se pun cataplasme cu planta proaspătă zdrobită, pe locul afectat, sau comprese cu suc de bobornic.
Când îl recoltezi: Crește spontan la marginea pârâurilor. Se culege partea aeriană a plantei din mai până în august.

BOZ (SAMBUCUS EBULUS)

Toată planta are proprietăți diuretice, laxative, purgative, sudorifice, depurative. Frunzele pot fi folosite împotriva durerilor de dinţi și ca antispastice şi antiinflamatoare. Este indicat și în bolile de rinichi, cistite, eczeme, răceli, tuse şi reumatism. Bozul este contraindicat celor care au gastrită, colon iritabil şi predispoziţie la diaree.

Uz intern: se fierbe o linguriţă de rădăcină la o jumătate de litru de apă timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul unei zile maximum această cantitate. Infuzia se face dintr-o linguriță de frunze mărunțite la o jumătate de litru de apă, ținută acoperită 10 minute. Se consumă 250-500 ml pe parcursul unei zile.
Uz extern: se fac gargară, băi generale sau locale cu decoct.
Când îl recoltezi: Fructele se pot culege în lunile august-octombrie, iar rădăcina, la sfârșitul lui octombrie.

BOSWELLIA SERRATA

Este un extraordinar antiinflamator, indicat în reumatism, artroze, artrite. Un alt efect pozitiv este că blochează acțiunea radicalilor liberi. Are efect antibacterian, mucolitic, hepatoprotector, antitusiv, stimulează pofta de mâncare, este de ajutor în eliminarea pietrelor la rinichi. Este indicată și în cazurile colitelor sau problemelor la ochi (glaucom, cataractă). Ajută la scăderea cantității de colesterol în sânge. Este contraindicată gravidelor.

Uz intern: Se găseşte numai sub formă de capsule la magazinele cu produse naturale şi este indicată respectarea indicaţiilor de pe ambalaj.
Uz extern: Există, în comerț, unguente care conțin Boswellia Serrata, indicate în reumatism.
Când o recoltezi: Nu se cultivă la noi în țară, dar se pot găsi, în comerț, preparate care conțin această plantă.