ARBORE DE CEAI (MELALEUCA ALTERNIFOLIA)

Este indicat în răceli, sinuzite, laringite, tuse, ulcer aftos, paraziți intestinali, infecții urinare și genitale, candidoze, răni, furuncule, arsuri (inclusiv solare), păduchi, psoriazis, impetigo, dermatită seboreică, infecții ale unghiilor, zona zoster, înțepături de insecte, acnee, afte, prurit anal.

Uz intern: se infuzează timp de 5 minute o lingură de frunze la un litru de apă. Se poate bea ca răcoritoare cu lămâie și miere. Se mai administrează și picături de ulei esențial (3-4 picături de 2-3 ori pe zi).
Uz extern: Uleiul esențial se administrează sub formă de inhalații (3-4 picături într-un vas cu un litru de apă clocotită, timp de 10-15 minute), băi (5-6 picături în apa de baie), comprese.
Când îl recoltezi: Se poate ține în ghiveci, în apartament. Se culeg frunzele atunci când apar noile mlădițe.

ARDEI IUTE (CAPSICUM MINIMUM)

Are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice. Stimulează sistemul digestiv. Reduce durerea și inflamațiile în afecțiuni precum lumbago, artrita, durerile generalizate de mușchi și articulații. Stimulează circulația sangvină. Este de ajutor în tratarea laringitei. Nu este recomandat în sarcină, alăptare și afecțiuni gastrice (ulcer, gastrită).

Uz intern: ca stimulent digestiv se iau, la nevoie, între 0,3-1 ml de tinctură de ardei iute de trei ori pe zi, diluat în 50 ml apă.
Uz extern: Pentru laringite se face gargară cu tinctură diluată în apă. În tratamentul durerilor musculare și articulare, al iritațiilor pielii și al degerăturilor se aplică creme și unguente cu extract de ardei iute pe zona afectată.
Când îl recoltezi: Se pot cultiva în grădină sau în ghivece, pe balcon. Se culeg din iunie până în septembrie, când se coc.

ARMURARIU (SILYBUM MARIANUM)

Fructele acestei plante conțin silimarină, substanță cu acțiune hepatoprotectoare. Studiile arată că este planta cu cel mai bun efect în bolile ficatului și ale bilei. Are efecte bune și în hipertensiunea arterială și constipație.

Uz intern: Se face infuzie dintr-o linguriță și jumătate de fructe măcinate proaspăt la o cană cu apă. Aceasta se bea dimineața, pe stomacul gol, după care se stă 15 minute culcat, pe partea dreaptă. A doua cană se bea împărțită în două, după masa de prânz și seara. Este important ca fructele să fie măcinate proaspăt, de fiecare dată când se prepară infuzia, pentru că se oxidează rapid și devin toxice. Cura durează o lună, cu pauză de o lună, după care se reia, dacă este nevoie.
La noi în țară, crește în zone mai calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei. Se recoltează în luna august.

ARNICĂ (ARNICA MONTANA)

Este de ajutor în reumatism, arteroscleroză, dischinezie biliară, hemoroizi, dismenoree, diaree, laringite, traheite, hemoroizi, bronşite, tuse convulsivă, cistite, pielonefrite, retenţie urinară, hemoragii uterine. Are și efect sedativ. Stimulează circulaţia periferică şi refacerea ţesuturilor.

Uz intern: Se va lua doar la indicația și sub atenta supraveghere a medicului sau a fitoterapeutului, pentru că, dacă se depășește cantitatea optimă, poate fi toxic.
Uz extern: Se pun comprese cu tinctură de arnică pentru tratarea loviturilor, entorselor și echimozelor.
Pentru răgușeli și laringite se mai poate face gargară cu infuzie de flori de arnică (o linguriță la 100 ml apă clocotită).
Când o recoltezi: Crește spontan în zone muntoase, la înălțimi de peste 1.100 m. Se recoltează din iunie până la sfârșitul lui august.