ALOE VERA (ALOE BARBADENSIS MILLER)
Aloe vera accelerează metabolismul, ajută stomacul și intestinul să funcționeze mai bine, favorizează absorbția alimentelor și detoxifică organismul. Tratamentul cu aloe vera este indicat în ulcer, gripă, anghină pectorală, astm bronșic, alergii, scleroză, reumatism, alcoolism, astenie, probleme stomatologice, eczeme, reumatism.
Uz intern: se consumă suc de aloe vera. Se poate produce în casă prin pasarea la blender a frunzelor. Se iau câte una-două linguri (adulți) sau o linguriță (copii) de suc proaspăt, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă.
Uz extern: se folosesc creme care conțin aloe vera sau praf din această plantă, care poate fi găsit la magazinele naturiste. Acesta din urmă se poate presăra pe răni.
Când o recoltezi: Când planta ajunge la trei-patru ani, frunzele pot fi recoltate. Sucul trebuie folosit proaspăt.
ANGELICĂ (ANGELICA ARCHANGELICA)
Este un bun remediu în afecţiunile digestive şi în tulburările psiho-emoţionale. Ea face parte din celebrul „bitter suedez”. Angelica este folosită de obicei pentru calităţile sale de tonic digestiv, carminativ, colagog, antidepresiv, stimulent cerebral. Este indicat și în caz de astm bronșic.
Uz intern: pentru ceai, se infuzează timp de 10-15 minute o lingură de rădăcini, seminţe şi tulpini de plantă în 250 ml apă clocotită. Se beau două-trei căni pe zi, înainte de masă. Din rădăcinile uscate se face un decoct din 10-15 g la 500 ml apă, timp de 10-15 minute.
Uz extern: comprese reci cu macerat din rădăcini proaspete sau frunze crude (50 g la litru) pentru plăgi, contuzii, ulceraţii, hemoroizi şi fisuri anale.
Când o recoltezi: Partea aeriană în august-octombrie; rădăcinile se recoltează, în primul an de vegetație, toamna sau primăvara.
ANGHINARE (CYNARA SCOLYMUS)
Frunzele de anghinare se utilizează în fitoterapie, dar și ca aliment. Au o puternică acțiune hepatoprotectoare, stimulează secreția biliară, cresc diureza. De aceea, sunt recomandate în problemele ficatului și în insuficiență biliară. Totuși, nu trebuie folosite în faza acută a bolii.
Uz intern: se pot consuma ca atare. Din frunzele proaspete presate se obține un suc, din care se iau 25 ml, de trei ori pe zi, pentru stimularea activității ficatului și a rinichilor. Tinctura de anghinare se prepară după cum urmează: frunzele proaspete, mărunțite, se macerează în alcool de 75° timp de 15 zile (100 g / 100 ml). Se filtrează și se pune în sticluțe. Se iau câte 20 de picături, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Când o recoltezi: Atunci când frunzele de anghinare ating maturitatea lungimea de aproximativ 30-35 cm (iunie-septembrie).
ANASON (PIMPINELLA ANISUM)
Uleiul volatil pe care îl conțin fructele de anason are acțiune antispastică, diuretică, ajută digestia, calmează durerile abdominale, este antiflatulent, ajută digestia, este expectorant, stimulează circulația sanguină, crește secreția de lapte la femeile care alăptează. Este folosit și ca excitant sexual. Este benefic și în caz de dureri reumatice, circulație sanguină defectuoasă, respirație urât mirositoare, fiind contraindicat în gastrită, ulcer gastric și intestinal, enterocolite acute.
Uz intern: se adaugă în mâncare și îi dă un gust bun. Se mai poate face infuzie (o lingură rasă la o jumătate de litru de apă). Se bea câte o jumătate de pahar după mesele principale. Nu se vor folosi doze prea mari.
Când îl recoltezi: În lunile august și septembrie, înainte de maturizarea completă. Recoltarea se face dimineața, pe rouă, sau seara.