SCHINEL (CNICUS BENEDICTUS)

Datorită substanțelor amare pe care le conține, stimulează secrețiile gastrice. Extern, are proprietăți cicatrizante. Este indicat în dispepsii (tulburări de digestie) și în insuficiența biliară. În trecut, se utiliza și ca diuretic-depurativ, vermifug, febrifug și cicatrizant. Este contraindicat în gastrite şi ulcer gastric.

Uz intern: Sub formă de infuzie, dintr-o lingură de plantă la o cană de apă. Se bea câte un sfert de cană, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Nu se îndulceşte. Se mai poate consuma sub formă de tinctură preparată din 20 g plantă macerată în alcool de 70° timp de 8 zile. Se iau 40-50 picături în puţină apă sau ceai, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
Când o recoltezi: Se culege vara (lunile iunie-august).

SCHINDUF (TRIGONELLA FOENUM-GRAECUM)

A fost folosit, încă din Antichitate, pentru ușurarea travaliului în timpul nașterii. Are și efect de reducere a colesterolului și glicemiei. Fluidizează secrețiile bronșice și este antiseptic. Extern, are acțiune antiinflamatoare locală. 

Uz intern: La persoanele insulino-dependente se administrează zilnic 25 g pulbere de seminţe de schinduf. Se poate face ceai din două linguri de semințe, care se opăresc în 250 ml de apă clocotită. Se lasă trei ore la macerat, după care se aduce din nou la fierbere. Se bea călduț. Împotriva tusei, se amestecă acest ceai cu o parte egală de miere.
Uz extern: 100 g de semințe măcinate se opăresc în puțină apă. După răcire, se aplică în comprese.
Când îl recoltezi: Semințele se culeg în luna august.

SCORȚIȘOARĂ (CINNAMOMUM ZEYLANICUM)

Este un stimulent al aparatului imunitar, cu un rezultat excelent în răceli, gripă și boli infecțioase. Este indicată în anorexie, colite, stomac leneș, frigiditate, candidoză, tricomonază, suprasolicitare nervoasă cauzată de stres. Se mai folosește în produse dedicate uzului extern, pentru tratarea afecțiunilor dermatologice, ale circulației deficitare sau la reumatism.

Uz intern: Dă un gust extraordinar prăjiturilor sau vinului fiert. Se mai folosește sub formă de produse fitofarmaceutice precis dozate sau pentru corectarea gustului unor medicamente.
Uz extern: Se folosește în aromoterapie, în produse standardizate, conform indicațiilor de pe ambalaj. Când îl recoltezi: Nu crește la noi în țară, dar se găsește în comerț.

SCORUŞ DE MUNTE (SORBUS AUCUPARIA)

Conține zaharuri, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, C, PP şi E, săruri minerale etc. Datorită taninurilor, fructele de scoruş au proprietăţi astringente. Fiind o bogată sursă de vitamine naturale, ele măresc capacitatea de apărare a organismului. Previn infecţiile şi ajută la refacerea organismului în perioada de convalescenţă. Reduc nivelul colesterolului în sânge, diminuează oboseala, fortifică sistemul nervos, măresc acuitatea vizuală, sporesc rezistenţa fizică şi întârzie procesul de îmbătrânire.

Uz intern: Fructele se pot consuma ca atare. Se mai poate prepara infuzie dintr-o lingură de fructe uscate la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se pot prepara şi gemuri sau siropuri.
Când o recoltezi: Fructele se culeg în lunile septembrie-octombrie.