PĂTLĂGELE VINETE (SOLANUM MELONGENA)
Sunt recomandate în boli cardiovasculare, renale, diabet, reumatism, gută, scrofuloză, constipație și în afecţiunile pancreatice, ca stimulent. Au şi proprietăţi uşor diuretice, sedative şi tonice în anemie. Îmbunătățesc respirația și oxigenarea sângelui.
Uz intern: se consumă sub formă de preparate culinare. Pentru a avea efecte benefice, ar trebui consumate câte 50 g pătlăgele vinete, cel puțin trei zile la rând. Vinetele acumulează o substanță toxică, solanina. Pentru a le mânca fără grijă, înainte de preparare, se țin câteva minute în apă clocotită.
Uz extern: frunzele se folosesc, sub formă de cataplasme, în arsuri, abcese, hemoroizi.
Când le recoltezi: Se culeg în lunile august-octombrie.
PĂTLAGINĂ (PLANTAGO LANCEOLATA SAU MAJOR)
Este foarte utilă pentru vindecarea rănilor uşoare (arsuri, tăieturi, înţepături de insecte). Mai este recunoscută şi pentru acţiunea ei benefică în răceli, răguşeli, tuse, laringite, bronşite, astm. Ajută și la tratarea ulcerului gastric sau a varicelor.
Uz intern: poţi prepara în casă sirop de pătlagină. Se face o infuzie din două-trei linguri de frunze uscate sau proaspete la o cană cu apă. Se lasă la răcit, după care se adaugă miere (trei părţi miere la o parte ceai de pătlagină). Pentru ceai, se prepară o infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.
Uz extern: terciul de plantă se aplică direct pe zona afectată.
Când o recoltezi: Se culege frunza în aprilie-mai, înainte de înflorire.