NALBĂ DE CULTURĂ (MALVA GLABRA)

Principala acțiune, atât a frunzelor, cât și a florilor, este de favorizare a expectorației. Extern, acționează tot ca emolient în inflamațiile mucoaselor bucale, oculare, vaginale și rectale. Sunt indicate în bronșite, amigdalite, faringite, conjunctivite și ca adjuvant în vaginite sau hemoroizi.

Uz intern: sub formă de infuzie, preparată din două lingurițe de flori la o cană cu apă. Se îndulcește cu miere și se beau două-trei căni pe zi.
Uz extern: tot sub formă de infuzie, preparată din două linguri de flori și frunze la o cană cu apă. Se folosește sub formă de gargară sau de băi de șezut. Spălăturile cu ceai călduţ de nalbă de cultură sunt indicate în alergiile tenului.
Când o recoltezi: Florile și frunzele se culeg în lunile iulie-august.

MUȘTAR NEGRU ȘI ALB (SINAPIS NIGRA/ALBA)

Făina de muștar diminuează proprietățile substanței iritante prezente în această plantă. Este folosită pentru calitățile revulsive (ajută circulația periferică) pe care le are, sub formă de cataplasme. Semințele de muștar au acțiune laxativă și proprietăți antibiotice.

Uz intern: semințele de muștar alb se iau progresiv, timp de mai multe zile, începând de la o linguriță până la o lingură, într-o jumătate de pahar cu apă. Se înmoaie timp de două ore, după care se bea. Se ia doar după masă. Nu se administrează copiilor.
Uz extern: făina de muștar negru se administrează sub formă de comprese, după ce s-a obținut un terci din făină și apă. Se aplică pe locurile dureroase în reumatism.
Când îl recoltezi: Se culege când membranele se colorează brun, iar seminţele sunt galbene.

MUȘEȚEL (MATRICARIA CHAMOMILLA)

Are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, anestezică și antispastică. Infuzia din flori de mușețel are și efecte sedative, inducând un somn liniștit. Ajută la distrugerea stafilococilor. Protejează corpul în cazul iradierilor. De aceea, se recomandă atât radiologilor, cât și bolnavilor care se află în tratament cu raze cobalt.

Uz intern: sub formă de infuzie (o lingură de flori la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi.
Uz extern: se face o infuzie din trei-patru linguri de flori la o jumătate de litru de apă. Se aplică sub formă de comprese sau se clătește zona afectată în caz de stări inflamatorii sau boli microbiene ale pielii, gurii și gingiilor.
Când îl recoltezi: Se culege în perioada de înflorire, în lunile iunie-iulie.

NALBĂ MARE (ALTHAEA OFFICINALIS)

Este indicată în răceli, răguşeli, tuse, laringite, traheite, bronşite, boli de rinichi și afecțiuni digestive (ulcer, gastrită).
Uz intern: pentru a întrebuinţa rădăcinile, se curăţă precum morcovii. Se taie în bucăţi mici, cam de un centimetru şi se pun la uscat pe foi albe. În caz de răguşeală sau pentru stimularea corzilor vocale, se mestecă, precum guma de mestecat. Când se ajunge la partea lemnoasă, se aruncă. Se mai utilizează pentru prepararea unui macerat la rece (o lingură de rădăcină la 250 ml de apă). Se strecoară și lichidul obţinut se bea în trei-patru reprize pe zi.
Uz extern: maceratul se poate folosi şi pentru gargară.
Când o recoltezi: Rădăcinile se scot din pământ în lunile martie-aprilie sau septembrie-octombrie.