MORCOV (DAUCUS CAROTA)

Conţine potasiu, calciu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, C şi mici cantităţi de vitamina K. Este considerat un remediu de bază în numeroase afecţiuni ale aparatului digestiv (stările inflamatorii gastrointestinale, constipaţie, diaree, gastrite hiperacide, ulcer gastroduodenal, chiar cu hemoragii). Are acțiune bactericidă și antiparazitară (combate tenia). Ajută la regenerarea globulelor roşii, fiind un remediu pentru anemii. Acţionează favorabil în bronşite cronice şi astm. Este hipoglicemiant. Întârzie îmbătrânirea.

Uz intern: se consumă proaspeți, ca atare, fără a fi cură-țați, ci doar spălați foarte bine.
Când îl recoltezi: Se culege începând cu luna iunie până în septembrie.

MOLID (PICEA ABIES)

Mugurii, rășina și substanțele care sunt obținute din procesarea acestora au acțiune antibiotică, antiseptică, calmantă, antiinflamatoare, expectorantă și sedativă. Din rășina trunchiului se extrage o substanță folosită sub formă de cataplasme.

Uz intern: se face infuzie din muguri zdrobiți (două lingurițe în 250 ml apă clocotită, timp de 10 minute).
Uz extern: rășina întărită este topită sub apă și se obține așa numita „smoală de Burgundia”, care este folosită pentru cataplasme aplicate local, în zona pieptului, în afecțiunile bronhopulmonare sau pe zonele afectate în reumatism. Se mai pot face băi cu ulei esențial de molid: se adaugă 10 picături în apa de baie.
Când îl recoltezi: Mugurii se culeg primăvara în aprilie-mai. Rășina se poate recolta oricând, cu excepția perioadelor de îngheț.

MUR (RUBUS FRUTICOSUS)

Frunzele și scoarța au acțiune astringentă, antidiareică, depurativă și tonică. Sunt recomandate în caz de diaree, hemoroizi și cistită. Combat inflamațiile gâtului și ale urechii. Extractul din muguri de mur este indicat în artroză, osteoporoză, sindrom de decalcifiere dureros, insuficiență respiratorie obstructivă, hipertensiune arterială, fibroame.

Uz intern: se face infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Extractul din muguri se găsește în comerț. Se administrează conform indicațiilor de pe ambalaj.
Uz extern: se face o infuzie din trei-patru linguri de frunze la o jumătate de litru de apă, cu care se face gargară.
Când îl recoltezi: Mugurii se culeg în martie-aprilie, frunzele în iunie-iulie, iar fructele în august-septembrie.

MOŞMON (MESPILUS GERMANICA)

Fructul conține vitaminele C şi B. Este puternic astringent, are acţiune antidiareică. Ajută la stagnarea scaunelor diareice şi fortificarea mucoasei intestinale. Are proprietăţi diuretice, fiind un adjuvant util în gută şi reumatism. Este folosit în tratamentul paludismului şi al litiazei renale.

Uz intern: fructele se consumă ca atare sau în compot (o cană pe zi). Se mai face un sirop pentru normalizarea tranzitului intestinal dintr-un kilogram de fructe, 800 g zahăr și 500 ml apă care se fierb o oră la foc mic. Se bea dimineața, câte un pahar.
Uz extern: se face un decoct din două linguri de frunze la o cană. Se folosește în gargare, în caz de afte bucale și inflamații ale gâtului.
Când îl recoltezi: Fructele se culeg înainte de venirea primului ger, prin octombrie-noiembrie. Frunzele se culeg vara.