MĂSLIN (OLEA EUROPAEA)

Măslinele sunt bogate în săruri minerale, potasiu, calciu, fier, cupru, magneziu, sulf, fosfor, mangan și vitaminele: A, B1, B2, C şi E. Uleiul de măsline obținut prin presare la rece este, în primul rând, nutritiv, dar este util în afecțiunile hepatice (dischinezii biliare, insuficiență hepatică, colici hepatice, calculi biliari). Este utilizat în stări iritative sau cataruri stomacale şi intestinale.

Uz intern: uleiul se administrează ca atare, câte o lingură de supă dimineaţa, eventual în amestec cu suc de legume sau fructe şi, după aceea, în afecţiuni hepatice, se stă în repaus, culcat pe partea dreaptă, 15-20 minute.
Uz extern: în amestec cu albuş de ou, este un remediu contra arsurilor.
Când îl recoltezi: Nu crește la noi în țară, dar se găsește în comerț.
 

MEI (PANICUM MILIACEUM)

Este indicat în ulcer, hiperaciditate gastrică, indigestie cronică și respirație urât mirositoare. Este o sursă de fier, magneziu și vitamine din grupa B, ca urmare este un excelent revitalizant și echilibrant al sistemului nervos, recomandat și în anemie, convalescență, femeilor însărcinate și bătrânilor. Mai are efecte bune și în menținerea sănătății părului, dinților, pielii și unghiilor.

Uz intern: se consumă înmuiat în apă câteva ore și adăugat în salate sau fiert, ca supă sau amestecat cu legume. Mămăliga din mei se prepară asemănător cu cea din porumb.
Uz extern: sub formă de cataplasme, făina de mei este indicată în gută, artroze, abcese și iritații ale pielii.
Când îl recoltezi: Se culege vara, când 70-80% din semințe au ajuns la maturitate.

MĂTĂCIUNE (DRACOCEPHALUM MOLDAVICA)

Are proprietăţi antispastice. Este indicat în afecțiunile stomacale manifestate prin colici şi acumulări de gaze. Are acțiune sedativă, analgezică și antiinflamatoare. Este antibiotic natural, astringent, antidiareic, inhibă dezvoltarea florei microbiene patogene intestinale. Poate avea efect bun în insomniile și durerile gastrice de natură nervoasă. Ajută și la calmarea durerilor menstruale. S-a mai constatat că are o bună acțiune împotriva herpesului (virusul Herpes simplex). Stimulează și apetitul.

Uz intern: se folosește sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriță la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi.
Când o recoltezi: Se culege când planta ajunge la maturitate, în iulie-august.