MĂCRIȘ (RUMEX ACETOSA)

Bogat în vitamina C, era cunoscut în trecut ca antiscorbutic. Mai conține cantități importante de fier. Are proprietăţi depurative, preţioase pentru cura de detoxifiere de primăvară, pentru eliminarea din organism a „deşeurilor” acumulate din cauza alimentaţiei specifice perioadei de iarnă. Este uşor diuretic şi laxativ, tonic şi remineralizant. Are însă şi o serie de contraindicaţii severe: în colici nefritice şi litiaze oxalice. De asemenea, nu se va consuma de către cei care au ulcer sau gastrită hiperacidă.

Uz intern: se consumă ca atare sau în preparate culinare simple.
Uz extern: ajută la maturarea abceselor și a furunculelor. Se pun frunze bătute pe zona afectată.
Când îl recoltezi: Frunzele se adună în lunile mai-iunie.

MĂCEŞ (ROSA CANINA)

Denumirea științifică vine de la faptul că, în Antichitate, măceșul era considerat un antidot eficient împotriva turbării. Conține cantități considerabile de vitamina C și A. Este un excelent tonic-vitaminizant. Mai este indicat pentru îmbunătățirea circulației sangvine, ca diuretic, pentru eliminarea calculilor renali, în afecțiuni hepatice, iritații ale intestinului și viermi intestinali.

Uz intern: Infuzie sau decoct din două linguri de pulpă mărunţită la jumătate litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de cătină. Pulpa mărunţită se amestecă cu miere, în părţi egale. Se iau două-trei linguriţe pe stomacul gol.
Când îl recoltezi: Se culege în diferite stadii de coacere, începând cu sfârșitul lunii august.
 

MĂGHIRAN (MAJORANA HORTENSIS)

Are acțiune antispastică în crampele stomacale, calmează durerile abdominale și favorizează eliminarea gazelor intestinale. Uleiul esențial acționează ca analgezic, antiseptic, antiviral, diuretic, hipotensiv, sedativ, vasodilatator. Se recomandă și în caz de degerături, dureri musculare, ale articulațiilor și menstruale, ciclu neregulat, dureri de cap, migrene, tensiune nervoasă, stres, insomnie. Uleiul esențial este contraindicat în sarcină.

Uz intern: se poate folosi pentru a condimenta mâncarea sau sub formă de infuzie, preparată din una-două lingurițe la o cană cu apă.
Uz extern: uleiul esențial se folosește în lămpile de aromaterapie, dozat după instrucțiunile de pe ambalaj.
Când îl recoltezi: Planta dă două-trei recolte pe an. Se culege înainte de înflorire.