GINKO (GINKGO BILOBA)
Extractele pe bază de ginko au acțiune neuroprotectoare. Ajută împotriva deteriorării circulației sangvine cerebrale și periferice, ca urmare sunt indicate în cazul problemelor cauzate de aceasta, cum ar fi dureri de picioare, vertij, acufene (zgomote anormale în urechi), pierderea memoriei, stări depresive, dureri de cap sau disfuncții erectile. Produsele pe bază de ginko nu ar trebui să lipsească din dieta de întreţinere a persoanelor de vârsta a doua şi a treia.
Uz intern: în caz că nu există alte indicații, doza prescrisă este de 120-240 mg de extract uscat în forme farmaceutice lichide sau solide, administrate de două sau trei ori pe zi.
Când îl recoltezi: Este o plantă care nu crește la noi în țară, dar se poate achiziționa sub formă de produse standardizate.
GINSENG (PANAX GINSENG)
Stimulează activitatea fizică și mentală, crește capacitatea de adaptare a organismului la condiții defavorabile de mediu și rezistența la suprasolicitare. Se recomandă, în special, celor care depun o activitate intelectuală intensă și sportivilor de performanță, dar și în boli cardiovasculare sau împotriva îmbătrânirii precoce. Preparatele pe bază de ginseng au și acțiune detoxifiantă, scad glicemia (efectul durează patru ore) și previn ulcerul gastric.
Uz intern: se ia numai sub formă de preparate precis dozate şi standardizate. Se consumă conform indicațiilor de pe ambalaj sau, la persoanele de vârsta a doua și a treia, în doze de câte 50 mg de trei ori pe zi.
Când îl recoltezi: Este o plantă care nu crește la noi în țară, dar se poate achiziționa sub formă de produse standardizate.
GRÂU (TRITICUM VULGARE)
Boabele de grâu conțin toate substanțele necesare bunei funcționări a organismului, el fiind baza alimentației naturale. Este indicat în toate afecțiunile cronice și degenerative, în sterilitate, afecțiuni neurologice, endocrine, digestive, renale, hepatice și cardiace. Grâul încolțit este indicat în stări de anemie, astenie fizică și intelectuală, probleme de creștere la copii, rahitism.
Uz intern: pentru a profita de toate proprietățile lui, trebuie consumat sub formă de terci din uruială de grâu integral, pâine neagră, grâu încolțit sau tărâțe. Grâul încolțit se consumă în cure de 15-20 de zile la fiecare două-trei luni. Se recomandă una până la trei lingurițe pe zi.
Când îl recoltezi: Se culege în luna iulie, când boabele au ajuns la maturitate deplină.
GREPFRUT (CITRUS PARADISI)
Este bogat în vitamine și, datorită gustului amărui, este un excelent tonic-amar. O jumătate de grepfrut conține trei sferturi din cantitatea de vitamina C din necesarul zilnic. Este foarte util pentru copiii cărora le lipsește pofta de mâncare, dar și în curele de slăbire, energia lui fiind foarte redusă (23 kcal la 100 g de pulpă). Atenție! Dacă faci tratament cu antibiotice sau anticoncepționale nu trebuie să consumi grepfrut, pentru că interferează cu acțiunea medicamentului.
Uz intern: se consumă ca atare sau sub formă de suc.
Uz extern: se aplică pe piele două-trei picături de extract din sâmburi de grepfrut amestecate cu apă. Are acțiune antibacteriană și antimicotică.
Când îl recoltezi: Nu crește la noi în țară, dar se poate achiziționa din comerț.