GALBAN (FERULA GALBANIFLUA)
Din această plantă se extrage un ulei esențial care are proprietăți analgezice, antiinflamatoare, antiseptice, digestive, cicatrizante, diuretice, de stimulare a secrețiilor bilei, expectorante, hipotensive, tonice, afrodiziace. Este recomandat în afecțiunile dermatologice (acnee, abcese, arsuri, inflamații, răni greu vindecabile etc.). Are efecte binefăcătoare în cazul circulației deficitare a sângelui, în dureri reumatice, afecțiuni pulmonare (bronșite, astm, catar, tuse), afecțiuni ale aparatului digestiv (crampe, indigestii, flatulență). Are efect calmant în caz de tensiuni nervoase sau stres.
Uz extern: se adaugă câteva picături în lampa de aromoterapie. Se poate utiliza și sub formă de unguent.
Când o recoltezi: Este o plantă care nu crește la noi în țară, dar se poate achiziționa sub formă de produse standardizate.
GĂLBENELE (CALENDULA OFFICINALIS)
Sunt recomandate pentru stimularea secreției biliare, dar funcționează și ca pansament gastric, indicat în ulcer sau gastrită hiperacidă. După unele cercetări, are efect de stimulare a imunității și inhibă dezvoltarea virusului HIV. Se mai recomandă în inflamații ale pielii, ale mucoaselor, cavității bucale, în vânătăi, contuzii, furunculoze, eczeme și parazitoze.
Uz intern: se face infuzie din flori (o lingură la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi.
Uz extern: se face infuzie din 30 g flori sau frunze la un litru de apă pentru spălături vaginale sau comprese.
Se mai pot face comprese cu tinctură diluată (10 ml în 100 ml apă). Se mai folosesc sub formă de unguent.
Când le recoltezi: Se pot culege, începând cu luna iunie, toată vara și până în luna septembrie.
GHINȚURĂ (GENTIANA ASCLEPIADEA)
Crește secreția salivară și cea a sistemului digestiv, până la nivelul ficatului. Este indicată în anorexie, dispepsii, probleme digestive cauzate de producerea insuficientă de suc gastric, în afecțiunile hepatice și ca tonic general. Este contraindicată în gastrite hiperacide și în ulcer.
Uz intern: se face un decoct din rizomi și rădăcini (o linguriță la o cană cu apă), din care se beau una-două căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Se poate lua și sub formă de tinctură (25-50 de picături în puțină apă, înainte de masă). Pentru a avea efect tonic, substanțele amare din plantă trebuie să intre în contact cu papilele gustative, deci nu trebuie luată sub formă de capsule.
Când o recoltezi: Se poate extrage și primăvara, dar cel mai bine este să o culegi începând cu luna august până toamna târziu.
GHEARA-MÂȚEI (UNCARIA TOMENTOSA)
Extractele obținute din această plantă au efect de stimulare a imunității. S-a mai remarcat că are acțiune antiinflamatoare și antivirală. Este folosită pentru prevenția sau tratarea bolilor infecțioase, reumatismale și în unele forme tumorale. În cancer, preparatele pe bază de gheara-mâței se administrează în paralel cu tratamentele clasice, cum ar fi chimio sau radioterapia. Mai este folosită în boli alergice, herpes genital, candidoze generalizate. Nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează.
Uz intern: se consumă numai sub formă de produse standardizate și aprobate, la recomandarea medicului și conform prospectului.
Când o recoltezi: Este o plantă care nu crește la noi în țară, dar se poate achiziționa sub formă de produse standardizate.