CREȚIȘOARĂ (ALCHEMILLA VULGARIS)

Are proprietăți astringente și anticoagulante. În trecut, era folosită în comprese pentru răni. Este bună și pentru reglarea menstruațiilor neregulate sau prea abundente, tratarea diareei ușoare. Calmează mâncărimile pielii și inflamațiile. Este indicată în gingivită, mușcături de insecte, prurit și scurgeri vaginale.
Uz intern: se face infuzie, timp de 10 minute, din una-două lingurițe de plantă uscată la un litru de apă clocotită. Se beau două trei căni pe zi. Se folosește și sub formă de tinctură. Se iau 20 de picături în puțină apă de trei ori pe zi.
Uz extern: se fac băi de șezut de două ori pe zi cu un litru de ceai concentrat (40 g la un litru de apă).
Când îl recoltezi: Se culege din iunie sau iulie până în septembrie, în perioada de înflorire.

CONDURAȘI (TROPAEOLUM MAJUS)

Planta are un conținut ridicat în vitamina C și o acțiune asemănătoare antibioticelor. Spre deosebire de produsele de sinteză, are avantajul că nu distruge flora intestinală. Este indicată, în special, în infecțiile uro-renale. Este folosită și ca expectorant, antifungic, laxativ și pentru stimularea imunității. I se mai atribuie și calități antitumorale. Nu se utilizează în timpul sarcinii sau al alăptării. Nu se va administra nici copiilor mici.
Uz intern: se pot consuma frunzele, ca atare, amestecate în salate de primăvară. Se folosește timp de opt-zece zile la rând.
Uz extern: în caz de infecții ale pielii sau micoze, se aplică frunzele direct pe piele.
Când îi recoltezi: Frunzele se culeg înainte de înflorirea plantei.

CORIANDRU (CORIANDRUM SATIVUM)

Stimulează secrețiile gastro-intestinale, calmează flatulența și combate balonarea. Favorizează arderea grăsimilor. Uleiul esențial de coriandru are acțiune analgezică, antioxidantă, antispastică, bactericidă, antifungică și de stimulent cardiac. Oprește diareea și colicii. În anorexie, dă poftă de mâncare.

Uz intern: se folosește ca atare, în mâncare. Semințele de coriandru pot fi mestecate după masă. Se mai face infuzie din fructe zdrobite (o linguriță la o cană cu apă). Se bea o cană cu ceai cu 15 minute înainte de fiecare masă principală.
Uz extern: uleiul esențial, folosit în aromoterapie, are efect calmant asupra sistemului nervos.
Când îl recoltezi: Fructele de coriandru se culeg vara, când se colorează în galben, iar frunzele primăvara.