COACĂZ NEGRU (RIBES NIGRUM)
Fructele de coacăz sunt indicate în caz de anemie, surmenaj, insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie, pneumonie, gastrită, hipertensiune arterială, ulcer, colită, diaree cronică, reumatism, celulită, ateroscleroză, obezitate, tulburări circulatorii, insomnii. Frunzele sunt de ajutor în caz de sindrom premenstrual, edeme, migrene, tuse convulsivă, gută, boli reumatice, cardiovasculare, febră.
Uz intern: fructele se consumă în stare crudă, sub formă de extract sau de sirop. Din frunze se face infuzie din două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi, între mese. Se face o cură de șase luni.
Uz extern: se aplică comprese cu infuzie din frunze.
Când se recoltează: Frunzele se culeg în aprilie-mai, iar fructele, în iulie-august.
COADA CALULUI (EQUISETUM ARVENSE)
Este indicat în caz de amigdalită, gingivită, otită, artrită, afecțiuni ale prostatei, colici renale, hemoroizi, reumatism, stări depresive, slăbiciune generală, cancer mamar, genital, de colon, pancreatită, inflamații ale uterului, cistită, pietre și nisip la rinichi, erupții cutanate, dermatoze, insuficiență respiratorie, astm și crampe nervoase la stomac.
Uz intern: se lasă la infuzat, timp de 15-20 de minute, două lingurițe de plantă la o cană de apă fierbinte.
Se beau trei căni pe zi. Alternativ, se poate lua tinctură: 2-4 ml de trei ori pe zi.
Uz extern: se lasă 100 g de plantă în apă fierbinte, timp de o oră, după care se adaugă în apa din cadă.
Când se recoltează: Se culege la începutul verii și se usucă într-un loc ventilat.
COADA RACULUI (POTENTILLA ANSERINA)
Planta este bogată în substanțe amare, precum și în tanin. Cel mai important efect este antidiareic și astringent. Este un excelent remediu pentru cei care suferă de afecțiuni digestive. Reglează menstruațiile abundente. Mai este indicată în artrite, eliminarea calculilor renali, ulcerații ale pielii și gingivite.
Uz intern: se infuzează, timp de un minut, o linguriță cu vârf de plantă uscată într-o cană cu apă. Se poate face și decoct, fierbând două lingurițe de flori și frunze uscate într-o jumătate de litru de apă timp de 10-15 minute. Se beau două căni pe zi.
Uz extern: se pun comprese îmbibate în ceai pe piele sau se badijonează gingia.
Când se recoltează: Se culege în zilele însorite, în mai și iunie.
COADA ȘORICELULUI (ACHILLEA MILLEFOLIUM)
Ajută corpul să combată febra. Scade tensiunea arterială și tonifică vasele de sânge. Stimulează digestia. Are efect antiseptic și tratează infecțiile. Ajută la vindecarea rănilor. Este indicată în enterocolită, gastrită, răceală și gripă, amigdalită, diaree, hemoragie internă și hemoroizi, iritație intestinală. Nu este recomandată în timpul sarcinii și alăptării.
Uz intern: se lasă la infuzat, timp de 10-15 minute, una-două lingurițe de plantă uscată într-o cană cu
apă. Se beau trei căni pe zi. Atunci când febra este ridicată, se bea câte o cană la fiecare oră. Se poate folosi și sub formă de tinctură: 2-4 ml în puțină apă, de trei ori pe zi.
Când se recoltează: Se culege în perioada de înflorire, în lunile iunie-septembrie.