CIMIȘIR (BUXUS SEMPERVIRENS)
Scoarța, frunzele și fructele sunt foarte toxice, dar mlădițele conțin o substanță care inhibă creșterea și dezvoltarea tumorilor. S-a constatat că are efect bun în diverse tipuri de cancer: de ficat, stomac, noduli la sân și chisturi ovariene, de piele, carcinom medular și carcinom sciros. Mai are acțiune antiinflamatoare și antireumatică, antisclerotică, purgativă, vermifugă, tonică. Stimulează secreția biliară și scade febra. Este folosit ca adjuvant în artrite reumatoide, reumatism cronic, gută, icter, insuficiență biliară, colecistită, tulburări minore ale coagulării sângelui.
Uz intern: sub formă de extras de mlădițe. Se iau câte 2-3 ml amestecați în puțină apă, înainte de masă.
Când îl recoltezi: Poate fi toxic și este bine să nu îl folosești decât în produse realizate de specialiști.
Cimbru sălbatic (Thymus pulegioides)
Este indicat în afecțiuni gastrointestinale (crampe stomacale, lipsa poftei de mâncare), bolile aparatului respirator (tuse convulsivă, bronșite), convalescență, stimularea menstruației, stres, atrofie musculară, entorse, epilepsie, stări depresive.
Uz intern: se infuzează, timp de un minut, o linguriță cu vârf de plantă uscată într-o cană de apă fierbinte. Se bea cu înghițituri mici. Se poate folosi și sub formă de tinctură. Se iau 10-15 picături, de câte două-trei ori pe zi.
Uz extern: se poate face un preparat care se pune în apa de baie: 200 g plantă proaspătă sau uscată se lasă la macerat în 6-8 l de apă rece, timp de 8-10 ore. După aceea, se încălzește și se adaugă în cadă.
Când îl recoltezi: Se culege în perioada de înflorire (iunie-septembrie).
Cimbrișor (Thymus serpyllum)
Este indicat în rinite cronice, gripă, guturai, laringite, traheite, tuse convulsivă, anemie, enterocolite, viermi intestinali, boli hepatice, bronşită, astm bronşic, afecţiuni renale, afecţiuni cardiace, vomă, abcese, răni, reumatism, crampe abdominale, stomacale şi menstruale. Este folosit și ca tonic digestiv, tonic nervos, reconfortant general și la stimularea secreţiei de lapte.
Uz intern: se face infuzie din una sau două linguriţe de plantă tăiată mărunt la 250 ml apă clocotită. Se consumă trei căni pe zi, înaintea meselor principale.
Uz extern: din planta culeasă şi uscată timp de 24 ore, se umple o perniţă confecţionată dintr-o bucată de pânză. Are efect relaxant.
Când îl recoltezi: În perioada de înflorire a plantei (iulie-septembrie) se culege partea ei aeriană.