CEAI VERDE, NEGRU (CAMELLIA SINENSIS)
Se spune că cine obișnuiește să bea ceai își prelungește viața. Cercetări recente dezvăluie că ceaiul verde are efect anticancerigen, mai ales împotriva celui de prostată, pancreas, colon și rect. Este un bun stimulator datorită conținutului de cofeină. Astfel, ceaiul verde combate epuizarea nervoasă. Are efect diuretic și ajută în curele de slăbire.
Uz intern: se bea infuzie dintr-o linguriță de ceai verde sau negru la o cană cu apă clocotită. Nu se ține mai mult de trei minute. Se beau două căni pe zi, dimineața și la prânz. Se mai pot lua capsule de ceai verde.
Uz extern: o infuzie de ceai rece aplicată extern poate calma inflamațiile.
Când îl recoltezi: Este o plantă tropicală. Frunzele proaspete se culeg pe tot parcursul anului.
CHININĂ (CHINCHONA SUCCIRUBA)
Are efect antispastic, antibacterian, tonic. Previne sau calmează palpitațiile inimii. Stimulează apetitul. Este indicată și în crampe musculare, epuizare nervoasă și fizică, guturai, febră. Este contraindicată femeilor însărcinate și persoanelor care urmează tratament cu anticoagulante, pentru că le potențează efectul.
Uz intern: se iau unul-două grame de pulbere de scoarță pe zi, fie cu un pic de apă, fie se presară peste alimente.
Se poate face decoct: o linguriță de scoarță se fierbe într-un litru de apă, timp de 10 minute. Se poate lua tinctură, în cantitate de 5-10 g pe zi, diluată în apă.
Uz extern: pentru răni și escare se fac comprese cu decoct concentrat (patru lingurițe la litru).
Când o recoltezi: Scoarța arborelui mai bătrân de șase ani se taie toamna.
CHIMEN (CARUM CARVI)
Conține un ulei esențial care favorizează eliminarea gazelor din stomac și stimulează digestia. Calmează colicile intestinale și fluidifică secrețiile bronșice. Are acțiune antimicrobiană, diuretică, vermifugă și de stimulare a lactației. Este indicat și în lipsa poftei de mâncare.
Uz intern: se face o infuzie dintr-o linguriță de semințe uscate la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se poate consuma și adăugat în mâncare, pentru a-i da gust. Se mai prepară și supă de chimen. Un gram de pulbere de fructe se poate lua cu puțină miere, de trei ori pe zi, după mese.
Uz extern: infuzia de chimen se poate folosi pentru spălături oculare.
Când îl recoltezi: Crește cel mai bine în zone însorite. Semințele se culeg în iulie-august, înainte de a se coace.
CERVANĂ (LYCOPUS EUROPAEUS)
Are o influență bună asupra funcționării glandelor suprarenale și a hipofizei. Este de ajutor persoanelor cu hipertiroidie. Calmează tusea, are acțiune cicatrizantă și diuretică. Este contraindicată persoanelor cu hipotiroidie, gravidelor și femeilor care alăptează.
Uz intern: se infuzează timp de 10-15 minute o linguriță de plantă într-o cană de apă clocotită. Se beau trei căni pe zi. Praful de plantă uscată se obține prin măcinare și se administrează câte o jumătate de linguriță, de trei ori pe zi. Se ține câteva minute sub limbă, după care se înghite cu apă.
Uz extern: sucul proaspăt obținut din stoarcerea plantei poate fi folosit în caz de eczeme, răni și leziuni ale pielii.
Când o recoltezi: Se culege partea aeriană a plantei înainte de înflorire, în lunile aprilie-mai.