În majoritatea cazurilor, această afecțiune se manifestă prin diaree acută, dureri abdominale, însoțite uneori de greață, vărsături, febră. Tratamentul are 3 obiective esențiale: prevenirea contaminării altor persoane prin adoptarea unor măsuri stricte de igienă, combaterea deshidratării și reducerea intensității și duratei diareei. Există soluții terapeutice care reduc simptomele asociate diareei în primele 12 ore de la administrare.

Diareea acută anunță gastroenterita

Gastroenterita se manifestă de obicei prin debut brusc, cu diaree acută, apoasă, cu peste 4-5 scaune în 24 de ore. De obicei, boala nu are semnificație gravă. Este autolimitată și durează de la câteva zile până la o săptămână. Dacă însă diareea persistă mai mult de 7 zile și este însoțită de vărsături, care împiedică rehidratarea pe cale orală, se recomandă consultarea medicului. Această recomandare este absolut necesară în cazul copiilor și vârstnicilor, care prezintă pericolul deshidratării severe. Diareea reprezintă un dezechilibru între absorbția și secreția de apă. În mod normal, intestinul reglează absorbția și secreția apei pe care organismul o utilizează astfel încât scaunele să aibă consistență normală. Din cauza unor factori care agresează și inflamează mucoasa intestinală, echilibrul dintre absorbție și secreție se poate distruge și astfel apare diareea.

Igiena contează

Atât pentru protejarea bolnavului, cât și pentru limitarea contaminării altor persoane din anturajul său, se impune respectarea următoarelor reguli de igienă:

  1. spălarea temeinică a mâinilor, cu apă și săpun, după utilizarea toaletei sau după vărsături,
  2. evitarea folosirii în comun a obiectelor de toaletă, dar și a farfuriilor, cănilor sau tacâmurilor,
  3. dezinfectarea frecventă a obiectelor sanitare.

În cazul copiilor este necesară izolarea acestora la domiciliu de la primele simptome pentru a nu răspândi boala în colectivitățile școlare din care fac parte sau în spațiile de joacă.

Așa previi deshidratarea

O măsură importantă în caz de diaree constă în compensarea pierderilor de lichide și săruri minerale prin scaunele frecvente. Deshidratarea poate surveni rapid, cu consecințe grave în cazul copiilor de vârstă mică (sub 3 ani) și al persoanelor în vârstă. Deshidratarea se manifestă prin uscăciunea gurii și a pielii, reducerea cantității de urină, care devine închisă la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scădere în greutate, senzație de slăbiciune.

Pentru a preveni deshidratarea, medicii recomandă consumul de lichide bogate în minerale: ceaiuri (mentă, afine), apă plată ușor îndulcită cu glucoză, supă limpede de legume, apă în care s-a fiert orez. Soluțiile de rehidratare orală (SRO) sunt indicate mai ales sugarilor și copiilor. În cazul acestora, dacă pierderea în greutate prin deshidratare depășește 5% din masa corporală, se recomandă prezentarea la medic.
În ceea ce privește regimul alimentar, sunt indicate alimentele bogate în glucide și sărate precum pastele, orezul, morcovii fierți, pâinea prăjită și biscuiții sărați simpli. Fructele și legumele crude trebuie evitate până la normalizarea tranzitului intestinal.

Cum scapi de diaree

Pentru a reduce intensitatea și durata diareei, medicii recomandă administrarea unui antidiareic care acționează rapid în vederea scăderii numărului scaunelor diareice. Un astfel de antidiareic este gelatina tanat, o substanță care protejează mucoasa intestinală inflamată prin formarea unei pelicule protectoare la nivelul peretelui intestinal. Restabilește rapid funcția normală a intestinului, prevenind deshidratarea. Neutralizează agenții patogeni, contribuind la eliminarea lor prin scaun.

Studiile clinice au demonstrat că gelatina tanat are efect antidiareic din primele 12 ore de la administrare. Gelatina tanat nu se absoarbe sistemic, nu acționează asupra sistemului nervos central și nici asupra motilității intestinale. Este o substanță sigură și bine tolerată în tratamentul sugarilor și copiilor. Gelatina tanat are gust neutru, se dizolvă în puțină apă sau ceai și se administrează cu ușurință în cazul copiilor.

Sursa foto: