Citește și: Aronia, fructele puțin cunoscute care fac minuni pentru sănătate

Fumătorii, prin fumul inhalat, agresează şi mai mult mucoasele respiratorii şi plămânii, devenind mult mai vulnerabili în faţa infecţiilor respiratorii şi scăzând rezistenţa la răceală şi gripă. Bronşita, inflamația de la nivelul bronhiilor, este una dintre neplăcerile care nu îi ocolesc. Potrivit studiilor, fumătorii activi sau pasivi au mult mai multe episoade de bronşită acută decât cei care nu fumează. Iar 90% dintre bronşitele cronice au ca principal vinovat fumatul. Renunţând la tutun, şansele de vindecare cresc spectaculos. Răguşeala este, de asemenea, agravată de fumat, ca să nu mai vorbim de tuse. Fumul de ţigară usucă gâtul, inflamează sinusurile, distruge cilii din fosele nazale, acei perişori responsabili de curăţarea căilor respiratorii de germeni şi virusuri. În plus, odată ce ai răcit, continuând să fumezi, te vindeci mult mai greu, iar boala este mult mai supărătoare.

Există însă câteva metode naturale prin care îți fortifici organismul pentru sezonul rece. E binecunoscut faptul că fumătorii au un deficit de vitamina C. Aceasta are rolul de a neutraliza radicalii liberi din fumul de ţigară. Pentru a compensa, consumă mai multe fructe şi legume proaspete, pătrunjel, kiwi, merişoare, citrice, dar şi ceaiuri medicinale de măceşe, de cătină şi fructe de pădure, bogate în vitamina C. Înlocuieşte cafeaua cu ceaiul verde. Plin de antioxidanţi, acesta reduce riscul apariţiei cancerului pulmonar şi esofagian şi contracarează deteriorarea celulelor, provocată de fumul de ţigară.

Cum faci ceai de macese pentru întărirea sistemului imunitar.

Redu nevoia de țigară cu ajutorul ceaiului de ghimbir sau valeriană

Dacă vrei să reduci numărul ţigărilor, ceaiul de valeriană îţi vine în ajutor. El te linişteşte şi ajută organismul să scape de pofta de nicotină. Ghimbirul scade, de asemenea, din dorinţa de a fuma, dacă ronţăi o bucăţică proaspătă. Ceaiul de ghimbir nu numai că întăreşte sistemul imunitar, dar împrospătează şi respiraţia unui fumător. Ceaiurile de pedicuţă şi de eucalipt scad și ele dependenţa de tutun.

Citește și: