“Azi avem programare la dentist!” Părinţii ştiu că aceste cuvinte aduc de obicei neliniștea pe chipul celor mici. Și că urmează o lungă discuție de convingere. Vizita timpurie a copiilor la dentist este necesară pentru menţinerea sănătaţii şi pentru însuşirea unor obiceiuri trainice de igienă orală. Din păcate, o vizită la medicul dentist este adeseori asociată de cei mici cu o aventură neplăcută. Iar frica de dentist la copii e accentuată. Cum să o transformăm, pentru ei, într-o rutină ușor de acceptat ne explică cel mai bine… tot un stomatolog.
Puterea exemplului alungă frica de dentist la copii
“Părinţii sunt exemplul principal pentru copii în crearea unui obicei de îngrijire a dinţilor”, spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist la Clinica Dentexcela3. Obiceiurile ce întăresc sănătatea se transmit celor mici prin puterea exemplului, iar acest lucru este valabil şi în cazul sănătăţii dinţilor. Impunerea unor reguli de igienă, fără un exemplu practic, este asemenea unei lecţii predate de profesor în lipsa unui exerciţiu cu rol de exemplu, ce să îndrume copilul în procesul de învăţare.
Părinţii sunt exemplul principal şi persoanele în care copiii au cea mai mare încredere, astfel că aceştia sunt cei mai potriviţi în a se asigura că au la rândul lor, un program de îngrijire orală ce poate servi drept exemplu pentru copiii lor. Obiceiul duce la formarea unor reflexe în întreţinerea sănătăţii dinţilor, astfel copiii nu vor asocia procesul de îngrijire al dinţilor cu o povară sau o pierdere din timpul de joacă. În jurul vârstei de 2 ani și jumătate, copilul deja ar trebui să folosească zilnic periuța de dinți.
Îngrijirea dinților contează
“De multe ori, cele mai simple lucruri sunt cele mai importante, chiar și atunci când e vorba de îngrijirea dinților”, spune stomatologul. Periuța de dinți ”clasică” este suficientă pentru a asigura o igienă orală corespunzătoare pentru cei mici. Dr. Celebidache recomandă periile din păr sintetic, moderat de moi, în detrimentul periuţei electrice, cel puţin până la schimbarea dinţilor de lapte, deoarece aceştia nu au convexităţile dinţilor permanenţi, prin urmare gingia este mai expusă. Periuţele electrice manevrate necorespunzător la 3-4 ani pot crea micro-leziuni.
O variantă colorată, cu personajul preferat din desene animate, îl va determina cu siguranță pe cel mic să se împrietenească și mai mult cu periuța. În măsura în care părinţii vor stăpâni procedeul corect de spălare al dinţilor, copiilor le va fi mult mai uşor să asimileze paşii de igienizare a cavităţii bucale.
Sfatul stomatologului este de-a începe periajul cu arcada superioară, cu mişcări de sus în jos, de la gingie înspre dinte. Se vor evita mişcările haotice înspre lateral, ce duc la depozitarea alimentelor în spaţiile neaccesibile periuţei. Se repetă procesul cu dinţii situaţi în arcada inferioară, respectându-se regula de la gingie înspre dinte, de data aceasta de jos în sus, urmându-se câte o serie de 10 perieri pentru fiecare secţiune.
Vizita la stomatolog
“Luați-i pe copii cu voi, când mergeți la cabinetul stomatologic”, îi sfătuiește dr. Adriana Celebidache pe părinți. Este recomandabil ca părinţii să fie însoţiţi de copii când îşi fac tratamentele stomatologice pentru a-i obişnui pe micuţi cu locul și cu procedurile. Dacă cel mic are un contact cu mediul medical în primii ani de viaţă, dacă se convinge că procedurile nu sunt dureroase și că poate avea încredere în medic, atunci nu va avea nicio problemă în a veni la dentist.
Teama se „moștenește”
“Temerile părinţilor pot deveni temerile copiilor”, spune stomatologul. Dacă părintele îşi expune constant frica şi asumpţiile cu caracter negativ asupra unor experienţe neplăcute de la stomatolog sau se întoarce acasă după un tratament stomatologic, plângându-se întruna de dureri, copilul îşi va dezvolta o teamă şi reţinere faţă de dentist.
Atitudinea în faţa unei posibile vizite la dentist trebuie să fie una pozitivă şi în acelaşi timp realistă, astfel încât la momentul unei intervenţii aşteptările copilului să nu fie false, scenariu ce ar putea duce la pierderea încrederii atât în părinte cât şi în medic. Cuvintele trebuie alese cu grijă atunci când povestim copiilor noştri ce presupune o experienţă la dentist.
Tehnologia modernă ajută
„Pacienții mari și mici sunt mult mai ușor de tratat cu tehnologia modernă.”, arată dr. Celebidache. Un mare beneficiu e faptul că inovaţiile din aria medicală garantează eficiența tratamentelor și sunt confortabile pentru pacienți. Putem uita de durerile şi disconfortul întâmpinat cu ani în urmă la stomatolog, graţie aparatelor ce utilizează tehnologia laser.
Pentru cei mici în mod special, laserele cu apă se dovedesc a fi foarte eficiente. În cabinetele moderne nu mai regăsim acea turbină gălăgioasă și cauzatoare de durere prin turaţia foarte mare, vibraţii şi căldura emanată. Tehnologia laser cu lungimi de undă speciale care funcţionează cu apă nu mai încălzeşte ţesutul şi elimină căldura. Mecanismul de curăţare a cariei este unul de evaporare a conţinutului acesteia, nemaifiind nevoie de anestezie. Tratamentul este ca un duș, nu doare, este confortabil și, cu un medic inspirat, poate fi chiar amuzant pentru cel mic!
Sursa foto: 123rf.com