Citește aici: Care sunt semnele dinaintea morții: 10 simptome ale unui muribund

Pe măsură ce te apropii de vârsta de 50 de ani, perimenopauza începe să-și facă simțită prezența: metabolismul încetinește, prin urmare te îngrași „și când respiri”, oasele și masa musculară au de pierdut, memoria îți joacă feste și nici echilibrul nu mai este ca altădată. Toate aceste simptome indică un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Iată care sunt cele mai comune temeri ale oamenilor despre îmbătrânire!

Cum se manifestă frica de bătrânețe

Temerile oamenilor referitoare la îmbătrânire pot influența radical comportamentul acestora. Unii pot dezvolta o frică paralizantă de medic, în timp ce alții se tem că vor deveni o povară pentru cei apropiați, pe măsură ce îmbătrânesc. Descoperă mai jos care sunt cele mai mari frici legate de bătrânețe!

Mă voi îngrășa foarte tare și nu voi putea face nimic să împiedic asta 

Greșit! Poți preveni kilogramele în plus, mai ales pe cele din zona abdominală, chiar dacă hormonii își vor face de cap cu metabolismul tău. Făcând mișcare regulat, corpul tău se va menține în formă, iar grăsimea abdominală va fi ținută la distanță. Ai grijă și la alimentație!

Legumele și fructele trebuie să ia locul grăsimilor într-un procent cât mai ridicat, iar cei doi litri de apă sunt mai mult decât necesari pentru a preveni atât acumularea kilogramelor, cât și instalarea unor tulburări digestive, precum constipația.

Nu voi mai avea energie să fac tot ce-mi propun

Categoric, bătrânețea ne ia puțin câte puțin mințile, mai ales dacă nu avem grijă de creierul nostru. În plus, energia scade odată cu înaintarea în vârstă, dar nu este o regulă, în special în cazul celor care fac mișcare regulat, au o dietă echilibrată și o atitudine pozitivă. Chiar dacă nu am descoperit elixirul tinereții și corpul nostru nu va fi niciodată ca-n tinerețe, putem trece cu bine de perioada în care corpul ne dă semnale că îmbătrânește prin exerciții fizice de intensitate moderată, cărora să ne dedicăm cu plăcere cât mai des. Mișcarea este principala metodă prin care îți crești nivelul de energie.

Încearcă și aceste metode eficiente pentru a-ți menține creierul în formă!

Durerea va face parte din viața mea, zi de zi

Categoric, NU! E drept că durerile își fac simțită prezența cu precădere la bătrânețe, dar asta nu înseamnă că trebuie să le lași să te pună la pământ. Mergi la medic când crezi că o durere ascunde alte probleme și nu te trata după ureche cu pastile sau creme recomandate de vecina. De cele mai multe ori, durerile se tratează eficient, cu condiția ca tratamentul să înceapă cât mai rapid.

Cu ajutor medical de specialitate, disconfortul, mobilitatea redusă și musculatura slăbită pot fi ameliorate semnificativ, deci nu ezita să ceri ajutor când simți că acestea pun stăpânire pe viața ta.

Frica de bătrânețe aduce cu sine frica de halatul alb

Mulți oameni evită să meargă la medic pentru că se tem ca nu cumva să primească vești proste privind starea lor de sănătate. Însă frica nu rezolvă nimic, ba mai mult, îți înrăutățește situația. De cele mai multe ori, amânarea vizitei la medic agravează tot felul de afecțiuni care, altfel, ar putea fi tratate relativ ușor. Dacă o persoană are în familie un caz de cancer sau o altă boală gravă, frica de medic este și mai mare, iar riscul de deces, așijderea.

Anumite probleme de sănătate, printre care osteoporoza, cancerul de sân, hipertensiunea sau diabetul, pot avansa fără simptome evidente, însă analizele periodice pot descoperi din timp neregulile, salvându-ți viața. Prin urmare, frica de halatul alb, deci de medic, este inutilă și chiar periculoasă pentru sănătatea ta.

Mi-e teamă că cei dragi vor fi nevoiți să aibă grijă de mine

Pe măsură ce îmbătrânim, frica de a fi dependenți de cineva ne acaparează ușor, ușor gândurile. Nimeni nu vrea să fie o povară pentru cei dragi, însă astfel de situații sunt uneori inevitabile, mai ales dacă apar probleme de sănătate care răpesc capacitatea bolnavului de a se deplasa sau de a avea discernământ. Un accident vascular cerebral sau o fractură de șold poate lăsa bolnavului sechele care nu îi permit acestuia independența de altădată.

Totuși, nu trebuie să lași astfel de gânduri să îți răpească liniștea. La urma urmei, cei dragi vor fi alături de tine și la bine, și la greu, iar ei, la rândul lor, știu că se pot baza pe tine dacă ceva rău li se întâmplă.

În schimb, poți acționa din timp pentru a preveni afecțiuni ce îți pot fura independența. Mănâncă sănătos, gândește pozitiv, elimină stresul pe cât posibil, fă mișcare cât mai des și mergi regulat la medic pentru investigații de rutină.

Frica de bătrânețe este justificată, dar putem să ne reducem la tăcere temerile luând taurul de coarne și acționând din timp pentru starea noastră de bine. Chiar dacă genetica joacă un rol important, este bine să reții că stilul de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul multor probleme de sănătate specifice bătrâneții.

Sursa foto: 123rf.com