Osteoporoza este o boală caracteristică vârstei a treia. Totuși, din varii motive, aceasta apare și la persoane mai tinere. Pierderea densității osoase este mai des întâlnită la femei, însă nici bărbații nu sunt feriți de riscuri. Se tot dă vina pe hormoni și pe transformările survenite în organism după menopauză, dar există și factori genetici responsabili, precum și sedentarismul, obezitatea, fumatul sau consumul exagerat de alcool.
Fractura de șold dă complicații grave
Osul demineralizat devine extrem de fragil. Iar de aici până la fractură nu e decât… o căzătură. Până mai ieri, osteoporoza era considerată o afecțiune firească la bătrânețe, dat fiind că marea majoritate a persoanelor trecute de 50 de ani sufereau din cauza ei. Dintre aceștia, mai mult de o treime își pierdeau viața din pricina complicațiilor date de fracturile de șold, tratate sau nu chirurgical. Și asta pentru că o fractură de șold scoate omul din mediul său chiar și un an, asta în condițiile în care supraviețuiește. Căci, deși tratabilă, pune în pericol viața. Pe lângă lunga perioadă de imobilizare, pot apărea cheaguri de sânge, tromboze, infecții, slăbirea mușchilor. Și, cum persoanele vârstnice suferă, în marea lor majoritate, și de alte afecțiuni cronice, riscul de a-și pierde viața în urma unei fracturi de șold este crescut. Din păcate, pe la noi, încă există prostul obicei de a nu merge la medic decât atunci când ne este foarte rău. Este și motivul pentru care 80% dintre cei care suferă de osteoporoză nu primesc tratament. Or, peste un milion de români se află, în acest moment, la risc de fractură osteoporotică.
Supărarea ne macină…
…la propriu! O serie de studii au arătat că depresia diagnosticată clinic de un psihiatru este corelată cu scăderea densității minerale osoase. „Depresia este în creștere în epoca modernă. Iar depresia, prin mecanisme intime și genetice, tot mai clarificate, este statistic semnificativ corelată cu fragilizarea osului. Antidepresivele sunt în mai multe clase. Cele care sunt inhibitori ai recaptării de serotonină, acest neurohormon și neurotransmițător, prin receptorii lui de pe celule osoase, pot influența capacitatea de resorbție, fragilizând osul.” a declarat Acad. Prof. dr. Mihail Coculescu, pentru Houston NPA.
Ce e de făcut?
Dat fiind că una din trei femei și 1 din 5 bărbați se află la risc, este indicat ca, după 40 de ani, să se meargă la controale periodice. Osteodensiometria este un test simplu, care poate trage un semnal de alarmă la nevoie. Totuși, mai la îndemână este FRAX, un instrument elaborat de Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Internațională a Osteoporozei, menit să ne ajute să determinăm riscul absolut de fracturare pentru o persoană, ținând cont de factori precum: sexul, greutatea, înălțimea, existența unei fracturi antecedente sau în istoricul familiei, în special la mamă, fumat, corticosteroizi, artrita reumatoidă, consumul de alcool și evaluarea densitometrică. Acest algoritm calculează probabilitatea de a suferi o fractură în următorii 10 ani, modelul românesc fiind conceput de o echipă de specialiști condusă de conf. dr. Daniel Grigorie.
Ești fragil? Ești la risc!
„Fractura pentru os reprezintă ce a fost gheața pentru Titanic. Și asta pentru că scoate la iveală traumele mai vechi. Nu gheața a scufundat Titanicul, ci defecțiunile lui de fabricație. La fel se întâmplă și în cazul unui pacient care suferă o fractură și este doborât, de fapt, de comorbidități, nu de fractura în sine. Există o confuzie între fractura de șold și osteoporoză. Nu face nimeni fractură de șold mergând, pur și simplu, ci numai prin cădere. Fractura reprezintă expresia clinică a îmbătrânirii osoase.”, spune șef lucrări dr. Oliviera Lupescu, chirurg ortoped, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București.
Sursa foto: angieslist.com