Fototerapia a fost folosită încă din antichitate pentru tratamentul a diferite afecţiuni dermatologice. Atunci când pacienţii cu diverse suferinţe ale pielii erau expuşi la razele solare în scop terapeutic. Originile acestui tratament atât de popular astăzi au rădăcini în Egiptul antic. Atunci se folosea o răşină fotosensibilizantă, urmată de expunere directă la soare pentru tratamentul vitiligo. Fototerapia modernă a început să fie folosită de la începutul anilor 1900. De atunci, progresele în tehnologie au jucat un rol semnificativ în îmbunătăţirea tratamentului şi eficienţa rezultatelor.

Fototerapia este un tratament revoluţionar

Această procedură s-a dovedit superioară metodelor convenţionale. Atât în ceea ce priveşte eficienţa, cât și siguranţa, atunci când se realizează sub supravegherea medicului dermatolog.

“Tehnologia s-a dezvoltat şi astăzi permite folosirea de dispozitive foarte selective. Mai ales în ce priveşte lungimea de undă terapeutică ce va reduce inflamaţia în piele. Și va duce la vindecarea sau tratarea puşeelor de boală. Efecte benefice sunt observate şi atunci când este folosită pentru tratamentul mâncărimii, erupţiei polimorfe la lumină, lichenului plan, psoriazisului palmo plantar, pustulozei palmo-plantare şi alte afecţiuni inflamatorii ale pielii”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, Specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie.

Un tratament revolutionar in tratarea bolilor de piele fototerapia

Ce se întâmplă

În prima etapă, are loc un consult. Apoi, medicul dermatolog stabilește dacă afecţiunea de care suferă pacientul poate beneficia în urma fototerapiei. După aceea, se stabilește doza de început, așa încât tratamentul să se realizeze în condiţii de siguranţă.

“Această doză se crește progresiv, până când pielea devine roz. În acel moment putem spune că tratamentul are eficienţă maximă. Doza se menţine pe tot parcursul tratamentului. Eventual, se fac modificări minore, în funcţie de reducerea sau agravarea eritemului. În general, se efectuează câte 3 şedinţe pe săptămână, numărul total fiind în funcţie de afecţiune. Spre exemplu, în cazul psoriazisului sau eczemei/dermatitelor sunt necesare aproximativ 25-30 de şedinţe. În caz de vitiligo rezultatele tind să apară după 50-60 de şedinţe.”, a adăugat dr. Laurenţiu Vlădău.

Prima şedinţă de tratament este de obicei foarte scurtă, chiar de câteva secunde. Durata şedinţelor va varia apoi, în funcţie de tipul de piele şi intensitatea aleasă de medic. În orice caz, tratamentul rareori durează mai mult de câteva minute.

Efecte adverse?

Cu toate că afecţiunile pielii, fiind vizibile, provoacă disconfort indiferent de vârstă, fototerapia nu este recomandată copiilor, femeilor în stare de graviditate sau care alăptează, celor care folosesc medicamente imunosupresive şi celor care au suferit în trecut de cancer de piele, în special melanom. Cea mai frecventă reacţie adversă este apariţia roşeţei intense şi a unei reacţii asemănătoare unei arsuri solare. Tocmai pentru a evita acest efect nedorit, intensitatea tratamentului este stabilită iniţial la o valoare care permite desfăşurarea procedurii în condiţii de maximă siguranţă. Apoi, se creşte progresiv până la apariţia unei culori rozalii a pielii care este menţinută ulterior pe parcursul întregului tratament.

Pielea normală se poate bronza pe parcursul tratamentului. Poate apărea mâncărime şi senzaţie de disconfort, care sunt ameliorate de tratamente specifice. Poate apărea foliculita, inflamaţia firelor de păr, iar în unele cazuri este posibilă lipsa de răspuns a bolii la fototerapie.

Pacientul are siguranță

Aparatura folosită în fototerapie utilizează raze ultraviolete B cu lungime de undă îngustă. Permite tratamentul îndelungat în condiţii de siguranţă. “Pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului de piele aparatura contorizează doza totală folosită pentru fiecare pacient şi avertizează apropierea de doză maximă considerată sigură. Observaţiile recente ale centrelor de excelentă în dermatologie în urma analizelor retrospective confirma că în urma fototerapiei NBUVB în limita a 200 de şedinţe incidenta cancerului de piele nu este modificată în comparaţie cu populaţia generală”, a completat dr. Laurenţiu Vlădău.

Fototerapia cu raze UVB cu lungime de undă 311 nn este tratamentul preferat de majoritatea centrelor de dermatologie din lume. Avantajele constau în tolerabilitate mai bună, risc mult redus de dezvoltare a cancerelor de piele comparativ cu fototerapia cu UVA, expunere mult mai scurtă şi şedinţe necesare mai puţine, precum şi perioadă lungă de remisiune între puşeele de boală. La noi, preţul unei şedinţe de fototerapie UVBTL01 este de 100 RON.

Sursa foto: 123rf.com, clinicadermatologie.ro