Trebuie să folosești toaleta publică în timpul pandemiei de Covid-19? Urmează aceste reguli pentru a te feri de infectare atunci când folosești toaleta publică în timpul pandemiei.

Există un risc mai mare de a te infecta cu virusul Covid-19 în spațiile publice. Covid-19 ar putea fi oriunde, dar mai ales în spațiile închise ale toaletelor publice. Deci, ce poți face? Iată câteva modalități de a vă reduce riscul de infectare atunci când folosești toaleta publică în timpul pandemiei de Covid-19.

Folosește baia înainte de a ieși din casă

Dacă urmează să ieși din casă pentru puțin timp, reține regula de când erai mică: încearcă să mergi la toaletă înainte de a ieși din casă. Când este posibil, cel mai bine este să eviți folosirea toaletelor publice. Roagă-i pe toți membrii familiei tale, în special copiii mici, să folosească baia înainte de a pleca.

Încercă să rămâi hidratată, dar să nu exagerezi cu lichidele până când ajungi la destinația finală pentru a evita o vezică foarte plină.

Poartă mască de protecție atunci când folosești toaleta publică în timpul pandemiei de Covid-19

Indiferent dacă pleci într-o excursie de o zi, în vacanță sau la birou, inevitabil, va trebui să folosești o toaletă publică. Aceleași reguli pentru evitarea coronavirusului oriunde altundeva se aplică și la baie. Numărul unu? Poartă o mască atunci când utilizezi toaleta publică. Chiar dacă masca e încă obligatorie în spații publice închise, multă lume nu o poartă sau nu o poartă corect. Citește și cum se sterilizează și refolosește corect masca de protecție.

Citește și: Studiu Harvard: Rata deceselor provocate de COVID-19, legată de poluarea aerului

Păstrează distanța socială atunci când este posibil

Toaletele publice sunt adesea mici, dar ar trebui totuși să depui eforturi pentru a sta departe de celelalte persoane care o utilizează. Dacă baia pare aglomerată, așteaptă să o folosești. Și dacă este coadă, așteaptă în afara ușii băii principale, dacă este posibil.

Citește și: Recomandări OMS: Cum te îngrijești acasă dacă ești suspect sau bolnav de coronavirus

Încearcă să nu atingi suprafețele atunci când folosești toaleta publică în timpul pandemiei de Covid-19

Când intri în baie, urmărește unde îți pui mâinile. Încearcă să nu atingi nimic, dacă se poate. Preferă toaletele publice care au senzori de mișcare și unde poți evita atingerea suprafețelor. Dacă trebuie să folosești o suprafață atinsă frecvent – cum ar fi atunci când tragi apa sau pornești robinetul pentru a te spăla pe mâini, protejează-te folosind o bucată de șervețel curat.

Dacă folosești mănuși, pune-le înainte de a intra în baie. Evită atingerea feței atâta timp cât sunt încă pe mâine. După utilizarea toaletei le vei scoate și le vei arunca. Apoi, te vei spăla pe mâini.

Închide capacul toaletei când tragi apa

Câteva vești proaste: Covid-19 se poate transmite prin materie fecală. Câteva vești mai rele: Un studiu din iunie 2020 publicat în „Physics of Fluids” a descoperit că în toaletele publice pot exista picături de apă evaporată care conțin particule de feccale contaminate. Pentru a preveni acest lucru, închide capacul toaletei înainte de a trage apa atunci atunci când folosești toaleta publică în timpul pandemiei de Covid-19.

Sursa foto: 123rf.com