În ultimii 20 de ani, problemele coloanei vertebrale sunt într-o creștere alarmantă, durerile de spate fiind pe locul I ca incidență la nivel mondial. Ghiozdanele prea grele purtate în copilărie sunt una dintre cauzele acestei probleme, iar pe locul doi în topul ”vinovaților” este poziția defectuoasă în bancă.

Găsește soluții împreună cu învățătoarea

În primul rând, ai putea vorbi cu învățătoarea sau cu dirigintele copilului, împreună cu părinții celorlalți elevi pentru a putea găsi o soluție. În multe școli există dulapuri individuale (sau posibilitatea de a monta unele. Ca urmare, vor lăsa acolo cărțile și caietele de care nu au nevoie seara sau echipamentul pentru ora de sport. Nu te lăsa influențată de primele refuzuri. Insistă, vorbește și cu direcția școlii, poate se găsește o rezolvare. În plus, citește sfaturile specialiștilor pentru a-ți feri micuțul de probleme ale coloanei vertebrale.

Fără ghiozdane de tip troler

Bogdan Goga, fizioterapeut, studioul de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare

Bogdan Goga, fizioterapeut, studioul de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare

“Greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depăşească 10% din greutatea corporală a unui copil. De exemplu, dacă greutatea medie a unui copil de 8 ani este de 24 kg, ghiozdanul acestuia nu ar trebui să depăşească 2 kg și jumătate. Ghiozdanul trebuie să fie de tip rucsac, să aibă două barete aranjate egal și să fie purtat aproape de spate, nu atârnat. Ghiozdanul nu trebuie ținut pe un singur umăr. De aceea ar trebui evitate ghiozdanele de tip troler sau poştaș. Acestea vor produce dezvoltări asimetrice ale musculaturii. Ca urmare, provoacă apariția, la vârsta adultă, a unor afecțiuni mult mai grave, de tipul herniei de disc sau a spondilozei”, afirmă Bogdan Goga, fizioterapeut.

Tulburări posturale din cauza ghiozdanelor prea grele

Ghiozdanul îşi poate pune amprenta asupra dezvoltării musculaturii şi, implicit, asupra dezvoltării mai mult sau mai puțin corecte a întregului organism, subliniază fizioterapeutul. “Ghiozdanele grele pot fi un factor favorizant în apariția unor tulburări posturale. De asemenea, împreună cu alți factori de mediu precum poziția în bancă sau orele lungi petrecute la birou, în fața calculatorului, într-o poziție incorectă, pot duce la modificări posturale de tipul umerilor aduşi sau a cifozei, cunoscută în popor sub denumirea de ”, avertizează Bogdan Goga.

 

Citește și:

Cifoză

Spondiloză cervicală

Sursa foto: 123rf.com