O familie din șase suferă din cauza imposibilității de a aduce pe lume copii. Totuși, imposibilul poate deveni realitate mai simplu decât crezi. Important este să ceri sfatul unui specialist.

Miturile trebuie ignorate

S-au văzut, s-au plăcut… Ce rămâne de făcut? Ca să fii „în rândul lumii”, copiii sunt următorul pas. Numai că, există situații în care este dorință, dar și neputință. Și „vina” cade asupra ei. Căci e de neconceput ca bărbatul să nu fie în stare. Or, taman la el e problema, în jumătate din cazuri. Din cauza prejudecăților, a orgoliilor nejustificate sau a lipsei de informare, multe cupluri ajung să se resemneze. Să facă anumite compromisuri sau chiar să se despartă. Numai pentru că nu reușesc să devină părinți. Iar presiunea vine din ideile preconcepute ale celor din jur, potrivit cărora omul nu e împlinit în viață decât abia după ce a făcut o casă, a plantat un pom și a dat naștere unui copil. Dar împlinirea vine cu adevărat prin informațiile prețioase pe care le poate oferi un specialist.

Infertilitatea e o boală

Da, ai citit bine. Și, ca orice boală, are și leac. Vestea bună e că în peste trei sferturi dintre cazuri se tratează foarte ușor, cu ceva pastile și, uneori, prin intervenții chirurgicale ușoare. Important este însă ca diagnosticul să fie pus de un specialist în infertilitate, nu de un ginecolog oarecare. Și nu te gândi că boala asta apare așa, din senin, „după cum ne-a fost scris”. Cauzele sunt diverse. Vârsta joacă un rol important, cu precădere la femei, scăzând calitatea foliculilor și crescând riscul apariţiei unor boli genetice la viitorul făt. Apoi și stilul de viață are un cuvânt greu de spus.

Fumatul, consumul de alcool, sedentarismul și stresul (cauzat uneori și de partenera obsedată de ideea de a procrea) sunt doar câteva dintre motivele pentru care bărbații nu dau randamentul scontat. Din fericire, calitatea spermei se poate reface, odată cu îmbunătățirea regimului de viață. Există și anumite boli din sfera ginecologică responsabile pentru imposibilitatea de a face copii, precum endometrioza sau trompele înfundate, însă există metode pentru a le depăși.

Ce e de făcut

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Dacă vrei cu adevărat să aduci pe lume un copil, trebuie să lași la o parte toate prejudecățile și să te prezinți la medic, cu tot cu partenerul de viață. Asta după ce, vreme de un an de zile, în care ai avut o viață sexuală activă, fără a utiliza nicio metodă de protecție, nu ai rămas însărcinată. Cu ani în urmă, se credea că 80% dintre problemele de fertilitate le aparțineau femeilor. Numai că statisticile s-au modificat, grație evoluției științei medicale. Și ceea ce mai ieri era catalogat drept „infertilitate inexplicabilă” la bărbat azi e diagnosticat și tratat corespunzător, problemele de fertilitate afectând în egală măsură reprezentanții ambelor sexe. Iar când nu mai există altă șansă, se apelează la tehnica reproducerii asistate, cunoscută ca fertilizare in vitro (FIV). Aceasta se recomandă abia când toate tratamentele clasice au eșuat.

FIV are succes

„Avem parte de cazuri dificile în România, de femei care au încercat de mai multe ori procedura de fertilizare. Este foarte important pentru toate femeile să înteleagă că dacă după un an de încercări neprotejate nu apare sarcina este obligatoriu să consulte un medic specialist în infertilitate. Doar acesta îi poate pune un diagnostic corect, primul și cel mai important pas în reușita unui cuplu cu probleme de fertilitate. Dacă avem câţiva foliculi, câţiva spermatoizi şi un corp sănătos, obținerea unei sarcini este doar o chestiune de timp.”, spune dr. Andreas Vythoulkas, director executiv al Asociației Române pentru Reproducere Umană.

Sursa foto: 123rf.com