Conform unui comunicat remis marți Ziare.com, PMB vine cu explicații privind „intenția de realizare a unei testări (screening sistematic) în București, în baza unui studiu științific elaborat de Institutul Național de Boli infecțioase ‘Prof. dr. Matei Bals’, în vederea stabilirii nivelului de circulație al SARS-CoV-2 în Capitală”.

Primăria Capitalei transmite că a încheiat, pe 27 martie, un protocol cu Institutul Matei Bals, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și cele șase primarii de sector.

Protocolul prevede în detaliu atribuțiile fiecăreia dintre părțile semnatare, potrivit sursei citate.

„PMB, ASSMB și primăriile celor 6 sectoare ale Capitalei și-au asumat rolul de a asigura un sprijin logistic acțiunii de testare, în timp ce aspectele de ordin științific sunt gestionate de Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Bals, instituția medicală care coordonează studiul și colaborează cu European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) pentru stabilirea modalității de eșantionare și pentru analiză datelor”, se arată în document.

PMB (prin ASSMB) a cumpărat 8.400 de teste pentru antigen SARS CoV-2 și 5.400 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M, în timp ce fiecare primărie de sector a achiziționat câte 1.000 de teste pentru antigen SARS CoV-2 și 1.000 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M, conform sursei citate.

Totodată, „Primăria Capitalei, prin ASSMB, a achiziționat și va pune la dispoziția Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș toate echipamentele de protecție necesare pentru protecția personalului medical și a șoferilor (halate chirurgicale, viziere, mănuși, măști FFP2, soluții antiseptice, truse de urgență, materiale necesare activității de testare în teren, etc)”.
Primăriile de sector trimit invitații celor selectați

În fine, PMB adaugă că fiecare primărie de sector va trimite invitații persoanelor selectate în cadrul eșantionului de testare.

În plus, acestea și-au asumat „recepționarea și centralizarea răspunsurilor la invitația de participare la testare, programarea pe zile/ore a persoanelor care au răspuns afirmativ la invitație și stabilirea, împreună cu Poliția locală din subordine, a traseului echipei de testare”.

Teste și pentru angajații din subordinea Primăriei

Amintim că, săptămâna trecută, a avut loc ședința CGMB, în care Firea a obținut aprobare să cumpere 3.000 de teste de tip RT-PCR pentru a verifica dacă personalul din administrația locală are sau nu COVID-19.

Aceste teste vor fi cumpărate cu bani de la bugetul local, „în vederea testării personalului din cadrul serviciilor de utilitate publică/companiilor municipale al căror acționar majoritar este CGMB, structurilor de interes local aflate în subordinea CGMB (…) precum și personalului din cadrul unităților sanitare aflate în subordinea CGMB, expus în mod direct riscului de îmbolnăvire”, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de Gabriela Firea.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și Firea anunță că următorii angajați vor fi testați obligatoriu pentru coronavirus. Cum rămâne cu testarea bucureștenilor

Citește și: