Pentru că peste 200.000 de cazuri unice cu fibrilație atrială (FA) s-au înregistrat în spitalele din România în decursul unui an, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților a lansat  campania de conștientizare „Cunoaște-ți pulsul în fiecare zi și salvează inima de aritmii!”

Fibrilația poate ucide

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac care face ca inima să pulseze neregulat. Cea mai simplă modalitate de a detecta tulburările de ritm cardiac așa cum este fibrilația atrială este printr-o simplă verificare a pulsului. Dacă ritmul bătăilor inimii pare neregulat, acest lucru poate indica fibrilația atrială. Cu toate acestea, autodiagnosticarea nu este indicată. Și este foarte importantă consultarea unui specialist care să pună cu exactitate un diagnostic.

 „Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC). Dacă nu este diagnosticată și tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială. Mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă.

Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați și tratați. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilație atrială, rămâne cu deficite neurologice importante. Care dau dizabilitate/ invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie și cognitivă, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienți. a declarat  Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România.

De ce se ajunge la AVC

8.200 români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială, iar numărul total de cazuri unice cu fibrilație atrială (FA) care s-au înregistrat în spitalele din România în decursul unui an depășește 200.000 de cazuri și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta un accident vascular cerebral în viitor, conform studiului pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale din fibrilație atrială în anul 2018, în România, al ANPP.  

Printre motivele pentru care FA este principala cauză de AVC ar fi lipsa unui tratament sau aplicarea unui tratament necorespunzător. Dacă este netratată, în atrii se formează niște cheaguri care pot pleca de acolo și ajung în circulație și pot obtura un vas, producând o embolie, iar dacă este tratată necorespunzător, adică dacă se folosesc anticoagulante în cantitate insuficientă cheagurile persistă, iar dacă sunt în cantitate mai mare, avem un accident vascular cerebral hemoragic”, este de părere Dr. Istrătescu Paul, Medic Serviciul de Ambulanță București Ilfov.

La nivel internațional, la fiecare 15 secunde cineva suferă de un accident vascular cerebral pe fond de fibrilație atrială.

Găsești detalii pe pagina oficială de facebook a campaniei  și aici.

Sursa foto: Shutterstock