Citește și: Test genetic recomandat înainte de conceperea unui copil – îl faci sau nu?

În timpul examenelor medicale, personalul specializat le-a pus femeilor două întrebări privind starea lor psihică, o metodă care s-a dovedit extrem de eficientă în vederea identificării problemelor de sănătate mintală. Rezultatele au fost surprinzătoare şi reflectă necesitatea includerii în cadrul consultaţiilor medicale a unor evaluări ale stării emoţionale a femeilor însărcinate. Conform rezultatelor, una din patru gravide care au participat la cercetare manifesta probleme de sănătate mintală.

Depresie, tulburări obsesiv compulsive  și de alimentație, printre problemele psihice

11% dintre femeile participante la studiu sufereau de depresie, 15% se confruntau cu stări de anxietate, 2% aveau tulburări de alimentaţie, iar 2% manifestau tulburări obsesiv-compulsive. De asemenea, multe dintre gravide prezentau o combinaţie a mai multe dintre aceste probleme.
Studiul, condus de Louise Howard, profesoară în cadrul King’s College, a urmărit să contribuie la sensibilizarea comună cu privire la problemele de sănătate mintală cu care se confruntă femeile gravide şi să demonstreze cât de uşor pot fi acestea identificate şi tratate.

Medicilor li se cere mai multă atenție pentru a depista problemele gravidelor

Abordarea acestor probleme pe parcursul perioadei de graviditate este importantă deoarece ”tulburările mintale din timpul sarcinii sunt asociate cu efecte negative pentru femei, sarcină, fetus, bebeluş, copil şi adolescent”, după cum se menţionează în cercetarea publicată în British Journal of Psychiatry. ”În practica clinică, personalul medical trebuie să identifice problemele mintale cu care s-ar putea confrunta o femeie gravidă, nu doar tulburările de dispoziţie care până recent au reprezentant principala preocupare”, a subliniat Howard. ”Femeile ar trebui întrebate despre starea lor emoţională de către un personal medical care manifestă obiectivitate şi susţinere, în timpul tuturor contactelor din timpul sarcinii şi după naştere”, a adăugat aceasta.

Citește și: