Diagnosticul de cancer de col uterin face orice femeie tânără să intre în depresie. Căci simte că i se răpește harul de a deveni mamă. Or, grație specialiștilor români și a tehnologiei moderne, și femeile cu cancer de col uterin. chiar și în stadii mai avansate, pot deveni mame.

Se poate și la noi

5% dintre intervențiile de tratament conservator pentru cancerul de col uterin din lume se realizează la noi în țară. Fără nicio complicație sau recidivă a bolii. 8 din 52 dintre femeile cu cancer de col uterin operate prin această intervenție, în România, au decis să aibă copii. Și au dus sarcina la termen în condiții perfect normale. Aceste date situează România pe harta mondială a chirurgiei oncoginecologice.

La nivel mondial, au fost realizate peste 1000 de intervenții de trachelectomie radicală. 5% dintre acestea fiind realizate de Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă, în România. În Europa de Est, această intervenție se realizează în 3 centre: Cehia, Ungaria și România; în Ungaria, intervenția a fost realizată începând cu anul 2000, dar folosind o tehnică invazivă, diferită de cea utilizată în România. România se află pe locul II în Europa de Est, după Cehia, în ceea ce privește numărul de intervenții realizate cu succes, prin tehnica trachelectomie radicală minim invazivă.

Traheoctomia radicală ajută femeile cu cancer de col uterin

Prof. univ. dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, a adus pe lume al 8-lea copil, al Nataliei, o pacientă care a rămas însărcinată după ce a beneficiat de o intervenție de trachelectomie radicală, realizată în anul 2013. Natalia are 39 de ani și 8 luni. A fost diagnosticată în anul 2013 cu cancer de col uterin în stadiu incipient. Și operată atunci de către Prof. Univ. Dr. Brătilă prin această metodă conservativă. Astfel, deși alternativa ar fi fost histerectomia (îndepărtarea uterului, fără șanse ca în viitor să poată să aibă o sarcină), Natalia a reușit să rămână însărcinată 3 ani mai tarziu și să ducă sarcina la termen.

conf_dr_petre_bratila

Conferențiar Dr. Petre Brătilă

„Acest nou tip de operație oferă șansa bolnavelor de cancer de col uterin, în stadii incipiente, să poată conserva funcția menstruală și reproductivă. În lume s-au realizat, până în prezent, peste 1000 de astfel de intervenții. Și pot spune cu mândrie că 52 dintre acestea sunt realizate de mine și de colectivul pe care l-am antrenat. Fără nicio complicație sau recidivă a bolii, 8 dintre paciente ducând la termen sarcina.”, a menționat Prof. univ. dr. Brătilă, recunoscut pentru contribuția remarcabilă la progresul chirurgiei oncoginecologice. Este unul dintre puţinii medici din lume specializaţi în efectuarea de tehnici conservative pentru cancerul de col uterin.

Ce presupune intervenția și cui se adresează

Traheoctomia radicală sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin este indicată doar în cazuri atent selecţionate: în formele incipiente de boală, în care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA şi IB) şi în care ganglionii pelvici nu sunt invadaţi de celulele canceroase. Pentru a putea conserva uterul, fără riscul ca tumora să recidiveze, sunt necesare câteva condiţii:

  • Cancerul situat la nivelul colului uterin să nu depăşească 4 cm
  • Ganglionii pelvici să nu fie invadaţi de celulele canceroase
  • Tumora să nu se extindaă ascendent la corpul uterului

Iradierea împiedică procedura

De asemenea, o condiţie esenţială pentru ca pacienta să poată procrea ulterior este ca aceasta să nu fie iradiată înaintea operaţiei. Când aceste condiţii sunt îndeplinite, se poate practica o intervenţie chirurgicală conservatoare denumită trachelectomie radicală vaginală cu limfadenectomie pelvică laparoscopică, în doi timpi principali:

1.Timpul laparoscopic minim-invaziv prin care se urmăreşte găsirea şi analiza ganglionului santinelă care este primul ganglion din lanţurile ganglionare pelvice care poate fi invadat de celulele canceroase. Examenul anatomopatologic extemporaneu – efectuat în timpul operaţiei, va confirma dacă tumora s-a extins la acest nivel. Dacă acest ganglion nu conţine celule maligne, înseamnă că nici ceilalţi ganglioni nu sunt invadaţi şi astfel se poate continua cu timpul doi al operaţiei.

2.Timpul vaginal prin care se îndepărtează pe cale vaginală partea superioară a vaginului, colul uterin care conţine tumora, lăsând uterul pe loc. În final, uterul este reconectat cu vaginul, refăcându-se integritatea tractului genital, astfel încât, dacă o sarcină apare ulterior, aceasta să poată fi dusă cu succes la termen.

Sursa foto: 123rf.com