Joy Milne a detectat mirosul caracteristic al bolii întâi la soțul ei, medic, cu mult înainte de a fi diagnosticat: 12 ani. Între timp, acesta a murit, în urmă cu doi ani, după o luptă de 20 de ani cu boala.

Aceasta a povestit că izul bolii e unul ”greu, gras, ce aduce a mosc”.

Femeia își amintește că îi tot spunea răposatului său soț că mirosea urât, când acesta avea 32 sau 33 de ani. Îi tot spunea: ”Miroși. Nu te speli suficient”.

Apoi a realizat că nu igiena necorespunzătoare era cauza mirosului. Când ea și soțul ei au mers la o întrunire a bolnavilor de Parkinson, a fost lovită de același miros. ”Am fost la întâlnirea bolnavilor de Parkinson. Ne-am întors acasă și i-am spus <>”.

Soțul a privit-o șocat, neștiind ce să zică.

Al șaselea simț

După moartea soțului ei și după ce povestea ei a început să fie cunoscută, Milne a devenit cobaiul cercetătorilor. În cadrul unui test, a fost pusă să miroasă tricourile mai multor persoane, printre care și bolnavi de Parkinson diagnosticați. Medicii voiau să vadă dacă femeia îi va depista după miros. Milne i-a depistat pe toți, fără greș, dar a insistat că mai era o persoană bolnavă. Medicii i-au spus că se înșală.

După opt luni, analize amănunțite au scos însă la iveală faptul că boala se declanșase și în cazul persoanei numite de Milne. Așadar, acuratețea cu care mirosise boala era de 100%. Femeia a știut de la început mai mult decât medicii.

A fost momentul în care oamenii de știință au început să fie convinși că femeia are un al șaselea simț. În prezent, cu ajutorul ei, cercetătorii au descoperit 10 molecule care au legătură cu Parkinsonul. Curând am putea avea primul test pentru identificarea acestei boli.

Foto: Captura YouTube

Vezi și Boala Parkinson este a doua afecţiune neurologică degenerativă, ca frecvenţă, în România

Citește și: