Valurile modei își pun amprenta și în ceea ce ține de aspectul dinților. Tot mai des întâlnită, mai ales la tineri, este tendinţa de lungire a dinţilor din zona frontală superioară. Astfel, cresc optic în volum buzele şi se satisface dorinţa pacienţilor de a se asemăna cu vedetele de la Hollywood. Totuși, aplicarea fațetelor necesită expertiza unui specialist bun. Căci fațetele dentare puse incorect fac mult rău.

Cum ne îmbolnăvesc fațetele dentare puse incorect

„Majoritatea oamenilor apelează la serviciile stomatologice pentru că sunt nemulţumiţi de modul în care arata dantura lor. Misiunea mea este să le explic pacienţilor că trebuie să caute problema în profunzime. Dincolo de ce se observa la o primă vedere, dincolo de… estetică. De exemplu, puţini sunt cei ce ştiu cât de mult influenţează poziţia corectă a unui dinte pe arcadă. Și cum aceasta poate influenţa postura corpului. Iar o postură defectuoasă a danturii poate fi sursa altor patologii. Se poate confrunta cu migrene, dureri cervicale, dureri la nivelul muşchilor fetei şi capului.”, explică Dr. Andi Drăguș, fondatorul clinicii Dr. Drăguș.

Estetica dentară este o artă în sine. De aceea, noţiunile teoretice ale specialistului despre lumină şi culoare sunt foarte importante. Mai concret, aspecte ce ţin de opalescență, fluorescență, transparență şi echilibrul culorii sunt vitale pentru un tratament stomatologic profesionist. Însă, tratamentul nu se opreşte aici.

„Estetica dentară este foarte importantă în secolul 21. Dar nu poate să înlocuiască funcţionalitatea ATM (articulaţiilor temporo mandibulare). A nu se înţelege că nu realizăm lucrări de un înalt nivel estetic. Sau că avem ceva împotriva esteticii dentare. Dorim ca pacienţii clinicii stomatologice să înţeleagă că oasele maxilar şi mandibular sunt cele care le influenţează estetica în primul rând. Și apoi sunt dinţii şi diversele lucrări protetice pe care le realizăm (faţete prep sau no- prep, coroane dentare). ”, adaugă dr. Drăguș.

Fațetele dentare condilografiate sunt o soluție

„Putem lungi grupul frontal superior dar numai după o analiză funcţională a mişcărilor de dinamică ale mandibulei. Această analiză de diagnosticare se numeşte condilografie. Și este o metodă exactă şi neinvazivă, care implică un grad ridicat de rigurozitate, atât din partea medicului stomatolog, cât și din partea tehnicianului dentar. Condilografia este cea care oferă reperele corecte. Și ajută tehnicianul să se apropie cât mai mult de forma dintelui inițial. Numai lucrând interdisciplinar putem să oferim pacientului un plan de tratament complex şi nu unul care este la modă sau pe Facebook.”, adaugă dr. Andi Drăguş, care a adus în România conceptul de fațete dentare condilografiate.

Pe baza acestui examen, sunt luați în considerare toți factorii ce pot influența rezultatul final. Este vorba despre proporțiile buzelor, profilul gingiei, linia zâmbetului, tot ce ține de estetică facială și, de asemenea, de personalitatea pacientului. La toate acestea, se adaugă exactitatea cu care se măsoară dinamica, din punct de vedere al funcționalității articulației temporo-mandibulare, mișcările mandibulei și traseele pe care dinții le realizează pe arcadele antagoniste, astfel încât organismul să nu fie dezechilibrat, nici măcar la nivel micronic. Practic, este vital că lucrările protetice să nu fie doar de estetică dentară şi funcţionale, ci să fie realizate într-un echilibru articular. Apelând la condilografie eliminăm riscul de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular.

Important de menţionat este faptul că fiecare caz este unic şi de aceea dorinţele pacienţilor de a arăta ca într-o poză sau ca o vedetă internaţională de cele mai multe ori nu pot fi satisfăcute. Pacienţii trebuie să înţeleagă limitările fiecărui caz, datorate mişcărilor de dinamică ale mandibulei, care sunt un reflex dobândit în zeci de ani de viaţă. Cu alte cuvinte, nu orice caz (pacient) se califica pentru un tratament cu faţete dentare.

 

Sursa foto: Shutterstock