3 din 10 români nu mai au niciun dinte natural. Ignoranța ne-a transformat într-o societate știrbă, fără dinți. Cum s-a ajuns aici nici nu mai contează. Important este că am început să ne dăm seama cât de mult rău ne facem trăind fără dinți. Un studiu comparativ ADOM (Asociația Dental Office Managers), prima asociație din România ce reunește și specializează manageri pentru clinicile dentare, arată că ne-am trezit puțin la realitate. Iar numărul implanturilor dentare, menite să înlocuiască dinții lipsă, s-a triplat în ultimii 5 ani.

Educația nu te lasă să stai fără dinți

S-a dovedit că oamenii informați, în urma campaniilor făcute în acest scop, și-au dat seama cât de important este să nu stai fără dinți. Și asta pentru că o treime dintre noi nu mai au niciun dinte natural. În vreme ce 7 din 10 români a pierdut cel puțin un dinte. Dar încep să se alinizeze tendinței internaționale de înlocuire a dinților lipsă cu implanturi dentare. Aceasta este o soluție durabilă, estetică și cu un grad mai mare de funcționalitate.  Cercetarea ADOM a arătat o preocupare tot mai mare a românilor față de tratamentele cu implanturi dentare. Numărul celor care le accesează este de 3 ori mai mare, în prezent, față de acum 5 ani. „Ne bucură că toate inițiativele noastre de conștientizare a importanței reabilitării dentare au dat roade.”, spune Erika Cioată, Vicepreședinte ADOM și Director de Marketing al lanțului de clinici DENT ESTET.

Tratamentul greșit știrbește

Tratamentele stomatologice greșite reprezintă una dintre cauzele pierderii dinților.  În comparație, între 35% și 40% din populația Europei și SUA și-a pierdut cel puțin un dinte și se estimează că 26% dintre adulți își vor pierde toți dinții, până la vârsta de 74 de ani, potrivit American Association of Oral and Maxilofacial Surgeons. În cazul fumătorilor, situația este și mai sumbră: 13% dintre fumători și-au pierdut complet dinții, comparativ cu 8% dintre foștii fumători și 5% dintre persoanele care nu au fumat niciodată.

„Lipsa unui dinte poate părea un lucru minor, însă gravitatea trebuie evaluată din mai multe puncte de vedere: vârsta pacientului, poziția dintelui lipsă, etc. Nu doar lipsa igienei dentare poate conduce la pierderea dinților. Ci și lucrările stomatologice greșite. Așadar experiența și specializarea unui medic în implantologie contează foarte mult în alegerea unui astfel de tratament. Lipsa unui dinte este o problemă care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp. Întrucât efectele se răsfrâng asupra celorlați dinți, dar și asupra întregului organism.”, explică Dr. Dragoș Calangiu, medic specialist în implantologie dentară în cadrul DENT ESTET.

Rata de succes a tratamentelor cu implant dentar corecte este de 98%. Implanturile dentare sunt singurele intervenții care oferă restaurare dentară ce include adiția de os. Sau care pot stimula osul natural să crească. Prevenind astfel deformarea oaselor maxilare.

Sursa foto: 123rf.com