În primul rând, află că a te considera ”pasăre de noapte” și a spune că așa este organismul tău, nu te poți trezi dimineața – este fals. Cu toții suntem programați genetic să ne trezim cu noaptea-n cap. Bioritmul oamenilor ține cont de ciclul normal al naturii și mai ales de prezența sau absența soarelui pe cer. Așa că, în mod natural, ni se face somn seara și ne trezim dimineața în zori. Că obiceiurile noastre pot fi altele, de vină nu este, în niciun caz, bioritmul natural. Și nu există, în niciun caz, oameni predispuși genetic să stea treji noaptea și să doarmă dimineața.

Medicii din China Antică au remarcat acest lucru și au dus mai departe studiul despre bioritmul nostru natural. Ei au conceput o teorie cum că există 12 organe interne a căror funcționare este dictată de ciclul normal al unei zile. Există un moment de două ore în care fiecare dintre ele funcționează la capacitatea maximă și alte două ore în care acel organ primește cea mai puțină energie. Iată cum împărțeau ziua chinezii antici și ce sfaturi le dădeau oamenilor pentru a se armoniza cât mai bine cu acest ritm al naturii.

Cum să-ți resetezi ceasul interior

Timpul de somn pentru a fi plină de energie a doua zi

Se spune că o oră de somn înainte de miezul nopții valorează cât două după ora 24. De aceea, ar fi bine să fii în pat înainte de ora 23. Se spune că între 23 și 1 bila este cea mai activă, ceea ce îți provoacă somnul cel mai odihnitor. Dacă vei face asta, vei beneficia de cea mai bună energie dimineața și îți vei armoniza ritmul interior cu cel al unei zile.

La ora 1, energia interioară se mută către ficat. În timp ce noi dormim (sau ar fi bine să facem asta), ficatul procesează toxinele și le elimină, ceea ce ne face să fim plini de energia a doua zi. La ora 3 este momentul plămânului. Atunci respirăm mai adânc și fiecare celulă din corpul nostru primește oxigenul de care are nevoie.

Ce să faci dimineața pentru a fi plină de energie

Între orele 5 și 7, intestinul gros primește mai multă energie. Este cel mai bun moment pentru a merge la toaletă (bineînțeles, nu vei rămâne acolo cele 2 ore). Dacă pierzi acest moment, celelalte organe vor avea un exces de toxine și te vei simți lipsită de energie. Și de aceea este bine să te trezești înainte de ora 7. Pentru a activa intestinul gros și colonul ar fi bine să bei trei pahare cu apă călduță și să faci puțină mișcare, cum ar fi gimnastica de dimineață.

Între orele 7 și 9, ar fi bine să iei un mic dejun copios. Acum este momentul cel mai bun pentru a-ți hrăni organismul. Dacă îl ratezi, vei simți că nu ai energie întreaga zi.

Între 9 și 11 este un moment bun pentru a îndeplini sarcinile mai dificile. Splina eliberează multă energie către creier și mușchi, ceea ce te ajută să fii eficientă.

După-amiaza

După muncă și răsplată – respectiv, odihnă. Între 11 și 13, inima devine organul care lucrează cel mai intens. Cel mai bine ar fi ca în această perioadă să iei o pauză sau să programezi activități sociale, cum ar fi ședințe, întâlniri cu clienții. Nu uita și să mănânci de prânz.

Între 13 și 15 ar fi bine să programezi activități mai relaxante sau sarcini mai ușoare. În această perioadă se face digestia.

La 15, trebuie să te asiguri că ești bine hidratată. Acum este momentul de vârf al activității vezicii urinare.

Ce trebuie să faci seara pentru a fi plină de energie dimineața următoare

De la 17 la 19, rinichii preiau conducerea. Poate nu vezi legătura, dar aceștia aduc o stare de calm întregului organism. Ar fi bine să încetinești ritmul și să te axezi pe activități mai relaxante.

De la 19 ar fi bine să nu mai ai prea multe în program. Corpul acum se concentrează pe circulația sangvină și pe activitatea sexuală. Poate părea prea devreme, dar între orele 19 și 21 este momentul cel mai bun pentru o partidă de sex, din punctul de vedere al bioritmului.

La ora 21 ar trebui să încetinești de tot ”motorul”. Este momentul activităților de seară, pregătirii pentru a doua zi și pentru somn.

Sursa foto: 123rf.com