Deși tratăm cu nepăsare o banală stare de nervi, aceasta poate avea consecințe extrem de grave pe termen lung. La fel se întâmplă și în cazul îngrijorării prelungite, al preocupărilor apăsătoare constante. Stresul declanșează în organism un adevărat câmp de luptă. Adrenalina și cortizolul, așa-numiții „hormoni ai stresului”, stârnesc valuri de probleme: cresc pulsul și tensiunea arterială, fac ca hipofiza să favorizeze transformarea grăsimilor în glucide, provocând hiperglicemie, chiar dacă nu s-au consumat alimente, declanșează crampe musculare și dau peste cap metabolismul, atacând, în special, ficatul și pancreasul. Astfel, rezervele de zahăr stocate în ficat, sunt eliberate brusc în sânge. Iar ficatul poate „depozita” mai bine de 150 g de zahăr, adică aproximativ 10 % din greutatea lui totală! Prin urmare, de la stres la diabet nu e decât un pas.

Boala vine pe furiș

După cum se știe, diabetul zaharat este două tipuri. Cel de tip II, non-insulinodependent, e mult mai răspândit, aproximativ 90 % dintre pacienți fiind afectați de această boală. Caracteristica principală a bolii este rezistența la insulină, adică lipsa de reacție a celulelor în fața hormonului secretat de pancreas. Pe fondul stării de stres prelungit, aceasta se accentuează, lăsând boala să se instaleze treptat și, în cele mai multe cazuri, definitiv. În plus, diabetul atrage după sine și o serie de alte boli, precum cele cardiovasculare, osoase, oculare. Și asta doar pentru că omul nu reușește să se adapteze din mers la mediul de viață din ce în ce mai alert și plin de solicitări. Apoi, sindromul metabolic, cauzat de cantitatea mare de grăsime abdominală, este și el specific pacienților cu diabet de tip II, dat fiind că majoritatea sunt sedentari, au o alimentație neregulată și, nu în cele din urmă, sunt foarte stresați. Depresia vine mână în mână cu stresul, din cauză că oamenii petrec tot mai mult timp în spații închise, iar consecințele ei asupra psihicului sunt devastatoare. Așa se face că, în timp, frământările interioare creează mediul propice pentru boli grave, greu, dacă nu chiar imposibil, de tratat.

Luptă pentru relaxare

Sună paradoxal, însă singurul tău aliat de nădejde în lupta împotriva stresului ești tu însăți. Numai tu te poți desprinde de sursele de stres, cu greu ce-i drept. Dar trebuie să o faci, ca să eviți declanșarea unor boli grave. Și, în cazurile în care nu se poate înlătura definitiv sursa de stres, se poate măcar ameliora tensiunea pe care o creează aceasta. Uneori, o simplă plimbare în aer liber sau o conversație cu prietenii apropiați pot face minuni. Ascultă muzică, mergi pe jos, aleargă, practică exerciții fizice, citește, „rupe”-te de probleme, măcar 15 minute pe zi! Nu te costă nimic! Sau ia-ți un prieten necuvântător, un animăluț de companie, care să te asculte și să-ți fie alături.

E cazul să mergi la medic dacă…

…treci, uneori, prin stări de disperare și anxietate

…nu mai găsești resurse interioare pentru a fi optimistă și vezi totul în negru

…suferi de deviații mari de greutate

…nu mai găsești plăcere în a face amor, nici în alte lucruri care te făceau fericită altădată

…insomniile îți dau stări de iritare și de oboseală

…ai probleme de memorare, atenție și concentrare

…ești mai mereu „cu toane”, agitată și pusă pe ceartă.

Atenție! Oboseala fizică și, mai ales, cea psihică favorizează instalarea bolilor, iar stresul le întreține!

Sursă foto: Flickr.com