În general, este anotimpul nostalgicilor. În ciuda abundenței de culori, toamna induce, dezinvolt, o stare de apăsare, de depresie chiar. Până și în acest moment din an alergiile își fac de cap iar pentru cei cu afecțiuni gastro-intestinale este un coșmar. Fiindcă acum schimbările de temperatură și umiditatea sunt la ordinea zilei, nici cei cu afecțiuni articulare sau osoase nu se simt prea bine. Infecțiile găsesc acum teren propice. Și astmaticii au de suferit mai mult… Concluzia? Toate problemele de sănătate ce se pot declanșa odată cu venirea toamnei pot fi și trebuie prevenite. Se poate!

Stomacul te doare?

Se ştie că primăvara şi toamna sunt anotimpurile propice declanşării afecţiunilor gastrice. Iar pentru a profita din plin de romantismul acestui sezon, fără crize de gastrită ori de ulcer, nu trebuie decât să treci pragul cabinetului medical. Un tratament potrivit, prescris de un specialist, te va ajuta să alungi gândurile negre referitoare la momentele de chin, când stomacul pare să scoată flăcări pe gât, ca un balaur. Hiperaciditatea sucului gastric poate fi combătută. Iar regimul alimentar adecvat nu face rău nimănui. În plus, dacă evităm, pe cât posibil, stările de stress, factor de primă importanţă în declanşarea hiperacidităţii, şi avem grijă să-i procurăm organismului cantităţile necesare din vitaminele B1, B6, C şi D, atunci sănătatea stomacului nu mai este expusă riscului.

Oasele „scârțâie”

Când umezeala pătrunde în oase şi le face să „scârţâie” parcă mai mult decât de obicei, durerile reumatismale devin insuportabile şi apare senzaţia de anchilozare. Asociem greșit denumirea de reumatism cu orice durere a articulaţiilor, chiar dacă aceasta poate fi cauzată de alte afecţiuni acute sau cronice, precum osteoartrita, artroza sau chiar guta. În timp ce osteoartrita este responsabilă doar pentru inflamaţia articulaţiilor, afectând persoane de orice vârstă, artroza alterează cartilagiile, denotând un soi de îmbătrânire prematură. Dar e momentul să spui „adio” durerii. „Cea mai frecventă modalitate de depistare a afecțiunilor articulare este radiologia. Pentru cercetări mai amănunțite se apelează la CT și RMN. În cazul depistării artrozei, tratamentul se împarte în 3 etape, în funcție de gravitatea bolii: masuri non-farmacologice, terapia medicamentoasă sau tratamentul chirurgical. Se urmărește educarea pacientului și prevenirea apariției sau evoluției bolii. Printre sfaturile oferite pacienților se regăsesc: pierderea în greutate la supraponderali, exercițiile fizice adaptate, încălțăminte specială, terapia balneară”, spune Conf. dr. Andra Bălănescu, Clinica de Reumatologie a Spitalului „Sf. Maria”, București.

Nu ai aer?

Ereditare sau nu, alergiile respiratorii, în cele mai multe cazuri provocate de polen sau puf, creează neplăceri şi suferinţe. Sunt afectate, în egală măsură, căile respiratorii, nasul şi ochii. Totul începe de la simple furnicături, strănuturi repetate, ajungându-se până la secreţii nazale abundente, senzaţie de sufocare şi chiar crize de astm. Prin urmare, un consult ORL și o vizită la alergolog te pot scăpa de griji. Ca să te asiguri că ai plămânii perfect sănătoși, trebuie să faci o vizită la pneumolog. „Testul se numește spirometrie, e nedureros și simplu de făcut: seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac polițiștii, șoferilor. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc.” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Ca să nu răcești…

Trebuie să-ți menții sistemul imunitar în formă maximă. El este cel care ne apără de agenții patogeni și de infecții. Or, toamna e sezonul favorit al infecțiilor. Incidenţa infecţiilor de orice fel, în special în rândul copiilor, creşte semnificativ, așa că prevenţia este mai mult decât necesară, cu atât mai mult cu cât există metode recunoscute. Un vaccin de toamnă te scutește de suferință toată iarna.

Pielea se reface

„Toamna, bronzul dispare, iar pielea are nevoie de măsuri atente de îngrijire prin care să îşi recapete elasticitatea şi strălucirea. Chiar dacă soarele nu mai are aceeaşi intensitate, şi în acest sezon este nevoie de protecţie solară şi hidratare regulată. De asemenea, acum este indicat să începeţi tratamentele de înfrumuseţare pe termen lung”, spune dr. Mihaela Leventer, DermaStyle. Deci, mergi la dermatolog şi vezi cum poți ajuta pielea să se regenereze.

Un „of” la inimioară?

Despovărează-ți trupul și sufletul de stres, căci, mai ales la femeile trecute de 50 de ani, prezenţa depresiei se asociază cu riscul crescut de deces cauzat de bolile inimii! Rata crescută a mortalităţii asociate cu depresia s-a dovedit a nu ţine cont de vârstă, rasă, indice de masă corporală, nivel de activitate fizică şi alte situaţii ce influenţează de obicei factorii de risc. Nici măcar specialiştii nu pot explica de ce sau cum afectează depresia sănătatea inimii. Cert este că, dacă te simți depresivă, se impune să treci pragul cardiologului și, de ce nu, sfatul de specialitate al unui psihiatru sau psihoterapeut.

Sursa foto: Flickr.com