Evaluarea medicală la distanță a devenit o soluție de compromis, în această perioadă. Și le este extrem de utilă și gravidelor. Căci acestea suferă de un stres major în perioada pandemiei. “Mai pot naște natural dacă maternitatea nu mai primește decât urgențe?” “Soțul meu poate fi lângă mine la naștere?” ”Cum iau legătura cu medicul meu ginecolog dacă am o problemă?”. Sunt doar câteva dintre întrebările care îngrijorează în această perioadă femeile însărcinate. Dr. Radu Botezatu, medic specialist în obstetrică-ginecologie la spitalul Filantropia, disponibil la distanță pe platforma Medicentrum.ro, oferă răspunsuri. Și explică felul în care pacientele pot avea în continuare parte de îngrijire și evaluare medicală la distanță, chiar și în condițiile actuale.

Evaluarea medicală la distanță, soluția pentru multe paciente

Cum spitalele mai tratează doar urgențe, femeile s-au văzut nevoite să apeleze la evaluarea medicală la distanță. Este un mod nou de comunicare cu medicii. Astfel, ele pot pune întrebări, pot ține la curent medicul cu evoluția unui tratament. Și pot trimite poze și rezultatele unor analize recente pentru interpretare.

“În acest moment țin legătura online cu 60-80 de paciente. Unele îmi cereau părerea de la distanță și înainte, dar acum numărul lor a crescut“, spune dr. Botezatu.  “Întrebările pe care le primesc sunt despre nașterea naturală, ele având diverse patologii asociate, despre intervențiile chirurgicale ale pacientelor cu probleme ginecologice, dacă este nevoie sau nu de ele, sau întrebări cu privire la intervalul când trebuie monitorizată o anumită afecțiune“.

Dr. Botezatu are un interes special în managementul sarcinilor cu risc crescut, așadar aproximativ 70% dintre pacientele sale sunt gravide și multe au anumite patologii asociate.

“Dintre pacientele care îmi cer sfatul online sau telefonic, un procent mic au fost urgențe, probabil 10-20%. Cu restul, discut despre problemele referitoare la disfuncția perineală postpartum (incontinența urinară, exerciții perineale), problemele referitoare la alăptarea și la îngrijirea nou-născutului sau ofer sfaturi cu privire la reluarea activității sexuale, îngrijirea plăgii postoperatorii (în cazul operației cezariene) sau a plăgii perineale (în cazul rupturilor de perineu la naștere sau în cazul epiziotomiei)“.

Nașterea și temerile în vremea COVID-19

“Cel mai adesea sunt neliniștite pentru că nu pot fi alături de partenerul lor în travaliu, că nu pot primi vizite în spital, că pot contacta coronavirusul în apropierea nașterii și vor fi nevoite să nască în spitalele dedicate Covid-19; Mă întreabă dacă, în cazul în care contactează virusul – acesta poate fi transmis la nou-născut, dar au și temeri legate de alăptare în contextul restricțiilor privind izolarea”.

Deja grupurile de Facebook erau surse de informare pentru multe femei, în defavoarea specialiștilor, din păcate. Acum riscul dezinformării crește odată cu răspândirea de fake-news. Soluția?

“Să își ia informațiile din surse sigure, mai precis de la medicii specialiști în Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie (în ceea ce privește starea de sănătate a mamei și a copilului), dar și de la MAI – Ministerul Afacerilor Interne (în ceea ce privește regulile de prevenire a răspândirii epidemiei)”.

Sursa foto: peakpx.com