Fibromul uterin este o excrescență benignă situată pe peretele uterin. Majoritatea femeilor nu știu că au fibroame. Simptomele se manifestă la doar 20% dintre cele afectate. Simptomele constau în menstruații anormale, durere în timpul contactului sexual sau urinari frecvente. S-a dovedit că mai mulți factori genetici, hormonali și biologici contribuie la dezvoltarea și creșterea tumorilor fibroase. Dintre acești factori, estrogenul în exces are o influență majoră.

Citește și: Ginecomastia afectează până la două treimi din populația masculină

Dr. Silviu Iștoc, specialist în obstetrica-ginecologie, ne spune tot ce ar trebui să știm despre estrogen, hormonul femin și cum estrogenul în exces influențează dezvoltarea fibroamelor uterine.

Care sunt funcțiile estrogenului?

Estrogenul reprezintă hormonul decisiv pentru dezvoltarea sexuală și reproductivă, în special la femei. Termenul „estrogen” se referă la toți hormonii chimici similari din acest grup, care sunt estrona, estradiolul (primar la femeile de vârstă reproductivă) și estriolul.

„La femei, estrogenul este produs, în principal, în ovare, dar și de celulele adipoase și de glanda suprarenală. La debutul pubertății, estrogenul joacă un rol în dezvoltarea așa-numitelor caracteristici sexuale secundare feminine, cum ar fi sânii, șoldurile mai largi, părul pubian și părul axilelor”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Estrogenul ajută, de asemenea, la reglarea ciclului menstrual, controlând creșterea mucoasei uterine în prima parte a ciclului. Dacă ovulul femeii nu este fertilizat, nivelul de estrogen scade brusc și începe menstruația. Dacă ovulul este fertilizat, estrogenul funcționează cu progesteron, un alt hormon, pentru a opri ovulația în timpul sarcinii.

Estrogenul, esențial în formarea oaselor

Estrogenul controlează alăptarea și alte modificări ale sânilor, inclusiv la adolescență și în timpul sarcinii. Este esențial în formarea oaselor, acționând îmoreună cu vitamina D, calciu și alți hormoni pentru a descompune în mod eficient și a reconstrui oasele în conformitate cu procesele naturale ale corpului. Pe măsură ce nivelul de estrogen începe să scadă la vârsta mijlocie, procesul de reconstrucție a oaselor încetinește, femeile aflate în postmenopauză în cele din urmă descompunând mai mult os decât produc. Acesta este motivul pentru care femeile aflate în postmenopauză au de patru ori mai multe șanse de a suferi de osteoporoză decât bărbații

Estrogenul în exces și creșterea fibromului

dr. Silviu Istoc„În cele mai multe cazuri, fibroamele uterine apar după vârsta de 25 de ani, ele conținând anumite enzime care transformă androgenii (hormoni masculini produși de ovar și de glanda suprarenală) în estrogen. Având loc la nivelul celulelor fibromatoase, procesul face ca acestea să conțină un nivel mai ridicat de estrogen decât restul corpului”, adaugă dr. Silviu Iștoc.

Estrogenul în exces acționează asupra uterului. Induce modificări la nivelul endometrului și miometrului. Mucoasa endometrului se hipertrofiază și hiperplaziază și, datorită retenției hidrice, se edemațiază, vasele endometrice proliferează și devin pletorice. Ca urmare, apar modificări ale ritmicității ciclurilor menstruale și ale duratei și fluxului menstrual. Perpetuat în timp, efectul estrogenilor în exces poate transforma mucoasa într-o hiperplazie glandulo – chistică cu meno-metroragii puternice.

Estrogenul în exces, cauza fibromului uterin

Medicul ginecolog poate detecta prezența fibromului prin ecografie pelvină sau examen clinic pelvin. În cazul în care fibromul necesită tratament, acesta poate fi îndepărtat prin operația laparoscopică, operație cu recuperare rapidă și care oferă posibilitatea de a rămâne însărcinată și după eliminarea fibromului.

Sursa foto: 123rf.com