Citește și: Mirosul corpului indică boala de care suferi

Cancerul ovarian– Mii de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian, în România. Un studiu la care au participat peste 100.000 de femei a evidențiat faptul că femeile cu o înălțime cu 5 cm peste media de 1.63- 1.65 m, riscul de cancer ovarian crește cu 7%. De asemenea, alte 47 de studii au arătat risc mai crescut de apariție a cancerului de sân și de piele în rândul femeilor înalte. în ceea ce-i privește pe bărbații înalți peste medie, aceștia sunt mai predispuși la cancer de prostată.

Bolile cardiovasculare -Bolile de inimă ucid tot mai mulți oameni. Specialiștii susțin că ele îi afectează în principal pe cei cu o înălțime redusă. Conform unui studiu apărut în revista „European Heart Journal”, oamenii scunzi au un risc cu 50% mai mare de a suferi de o boală cardiacă mortală față de cei înalți.

Persoanele scunde sunt mai predispuse la Alzheimer

Accidentul vascular cerebral– La fel ca bolile de inimă, această problemă afectează în principal persoanele scunde. Un studiu făcut de experții din Israel indică faptul că riscul de accident vascular cerebral crește pe măsură ce înălțimea este mai mică cu câte 5 cm. În această situație, riscul apariției unei asemenea probleme de sănătate cu consecințe fatale crește cu 13%.

Maladia Alzheimer – Această boală este cauza principală de demență în rândul bătrânilor. Ea apare în funcție de trecutul genetic al familiei, însă persoanele scunde sunt expuse unui risc crescut. Un studiu apărut în „Journal of Alzheimer’s Disease” arată că bărbații care au o înălțime mai mare de 1,75 m au un risc cu 59% de a face Alzheimer față de cei care au o înălțime sub această limită.

Diabetul de tip II e legat de înălțime

Diabetul – Diabetul de tipul I este legat de greutate, iar cel de tipul II e legat de înălțimea oamenilor. Conform unui studiu de specialitate, copiii mai înalți au un risc mai mare de a face diabet de tipul I, cu excepția perioadei copilăriei și a începutului adolescenței. Legătura dintre diabet și înălțime a fost contestată de alți specialiști, căci alte studii au indicat faptul că diabeticii din rândul copiilor au aceeași înălțime cu ceilalți copii sau sunt chiar mai scunzi decât aceștia.

Citește și: