Telefonul mobil a devenit nu doar un accesoriu, ci mai ales un obiect de care mulți dintre noi nu ne mai putem lipsi. Un prim semn al dependenței de telefonul mobil este nevoia de a-l verifica în mod constant. Însă știi că gadgetul favorit poate crea probleme serioase de sănătate? Iată cum influențează organismul.

Cum afectează sănătatea dependența de telefonul mobil

“Corpul este rezultatul actiunilor noastre de zi cu zi. Atunci cand folosim telefonul mobil, pozitia normala a corpului se modifica, existand tendinta de a tine capul aplecat inainte. Acest lucru dauneaza coloanei vertebrale cauzand dureri in zona gatului si a umerilor. In partea superioara a coloanei exista nervi care sufera din cauza posturii din timpul utilizarii telefonului mobil. O consecinta a acestei probleme este senzatia de oboseala si instalarea rigiditatii in aceste zone”, spune Dr. Tania Bejan, specialist Ropharma.

Distruge ochii și urechile

Folosirea telefonului mobil cauzeaza in cea mai mare parte si ochilor. Astfel, concentrarea pentru o perioada indelungata de timp asupra unui obiect mic poate cauza senzatia de usturime si poate duce la aparitia de inflamatii sau infectii. Prezbiopia este o boala ce se instaleaza atunci cand capacitatea de concentrare asupra obiectelor apropiate scade si se manifesta in general dupa varsta de 40 ani.  “In cazul utilizarii mobilului, distanta dintre ochi si ecran este mult mai mica decat in cazul unei carti. Oamenii observa acest aspect doar in momentul in care citesc o carte sau un ziar, insa cu timpul, persoanele care sunt cu ochii toata ziua pe telefonul mobil sunt supuse unui risc mai mare de aparitie a miopiei sau pot avea probleme cu vederea mult mai devreme, prezentand riscul de a purta ochelari inca de tineri”, explică dr. Tania Bejan. Multe dintre problemele cauzate de dependenta de telefonul mobil sunt legate si de auz. Volumul mult prea ridicat al castilor afecteaza auzul, o consecinta imediata fiind incapacitatea de a auzi, mai ales atunci cand exista un zgomot de fundal. Castile primite la achizitionarea telefonului nu sunt adaptate corespunzator urechii, astfel ca tendinta este de a mari volumul.

„Butonatul” dăunează

O alta parte a corpului care poate avea de suferit din cauza smartphone-ului este tenul. Atunci cand vorbim la telefon mai multe ore, ecranul ce sta lipit de fata se incalzeste, iar pielea este supusa unui risc mult mai mare de aparitie a eruptiilor cutanate sau iritatiilor. Actiunea de a apasa pe taste sau de a misca imagini constant pe telefon are efectul de a tensiona incheieturile mainilor, ducand in timp la aparitia tendonitei. „Atat telefoanele mobile, cat si calculatoarele sau tabletele emana de obicei o lumina albastra ce interfereaza cu hormonii naturali precum melatonina, responsabila cu instalarea naturala a senzatiei de somn. In cazul in care rezolutia ecranului este mult prea mare, somnul ne este afectat si astfel nu ne mai odihnim bine si suficient.”, spune Dr. Tania Bejan.

Sursa foto: Flickr.com