Problemele tenului cele mai întâlnite care se tratează cu ajutorul peelingului chimic sunt hiperpigmentare ca urmare a expunerii la soare, semnele lăsate în urmă de acnee și ridurile fine. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog explică în ce constă acest tratament non-invaziv și tot ce trebuie să știm înainte de a opta pentru el.

Citește și: Cicatricile de la acnee se pot trata la dermatolog

Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic reprezintă o procedură non-invazivă care asigură uniformizarea aspectului pielii și îmbunătățirea texturii cutanate printr-o exfoliere la adâncime controlată a epidermului. Procedura îndepărtează cu ajutorul unei substanțe chimice stratul superior de celule moarte a pielii și stimulează regenerarea celulară. Lasă în urmă un ten cu aspect vizibil întinerit, mai neted, luminos și cu o textură uniformă.

Tipurile de peelinguri chimicedisponibile sunt multiple. Există o mulțime de acizi diferiți și combinații. Acestea asigură eficiența tratamentului deoarece acesta poate fi adaptat la diferite probleme ale pielii. Peelingurile chimice pot fi clasificate în superficiale, medii sau de profunzime. Alegerea profunzimii lor se va face numai alături de medicul dermatolog în funcție de gravitatea problemei care se dorește a fi tratată și de rezultatele care sunt dorite în urma procedurii”, explică Dr. Laurențiu Vlădău.

Citește și: Punctele de grăsime de pe față – de ce apar și cum scăpăm de ele

Cum ne pregătim de peelingul chimic

Înainte de efectuarea peelingului chimic, medicul poate solicită întreruperea administrării anumitor medicamente care predispun la un risc crescut de hiperpigmentare sau sensibilizează pielea. Există anumite creme, care nu mai trebuie folosite cu 3-5 zile înainte de efectuarea peelingului. În special, este vorba de cele bazate pe retinol, isotretinoin sau hidroxiacizi.

Persoanele care au istoric de herpes simplex au nevoie de cele mai multe ori de profilaxie cu medicație antivirala câteva zile înainte și după peeling, în funcție de profinzimea acestuia. În cazul acneei, leziunile inflamatorii trebuie tratate în prealabil, ideal folosind antibiotice anti inflamatorii.

Câte ședințe de peeling chimic sunt necesare?

În funcție de problema care se dorește a fi tratată, pot fi necesare mai multe ședințe de tratament. De exemplu, dacă se dorește îndepărtarea cicatricelor lăsate în urmă de acnee, este posibil să fie necesare între patru și șase peelinguri efectuate la aproximativ o luna distanță între ele. De cele mai multe ori, peelingurile sunt folosite în combinație cu microneedling sau dermapen în cazul cicatricilor post anee. În cazul unor pete rămase în urmă expunerii la soare, două sau trei ședințe de peeling pot fi suficiente pentru a îmbunătăți aspectul tenului.

În cât timp se văd rezultatele peelingului chimic?

În cazul unui peeling superficial, de suprafață, tenul va căpăta aspectul dorit imediat după procedură. Totuși, în cazul peelingurilor în profunzime ne putem astepta la apariția roșeței. Uneori, fața se umflă. Aceste efecte vor dispărea în aproximativ trei zile până la o săptămâna. Indiferent de tipul de peeling ales, aspectul pielii va continua să se îmbunătățească timp de o lună.

La ce să te aștepți când faci peeling chimic

Este important să știm la ce să ne așteptăm înainte de efectuarea unui peeling chimic. Procedura nu va elimina sau reduce vasele de sânge inestetice și nici cicatricile severe și nici nu funcționează ca un lifting facial. Tenul va fi, în schimb, mai fin, va capătă un aspect uniform și un ton regulat, pielea având un aspect general mai proaspăt și mai tânăr”, spune specialistul dermatolog.

Citește și: Cele mai bune remedii pentru cicatricele post acnee

Cum îngrijim pielea după peeling chimic?

După efectuarea peelingului chimic, este importantă respectarea recomandărilor specialistului dermatolog. Evită machiajul care încarcă tenului și ingredientele care pot irita pielea. De exemplu, retinolul, vitamina C sau alfa hidroxi acizi.

Dacă este, totuși, aplicat machiajul, este indicată utilizarea unei pulbere minerale care nu va înfunda porii. Folosiți aplicatoare de machiaj curate și fără bacterii. După un peeling chimic pielea este temporar mai sensibilă la soare. De aceea, este necesară purtarea de protecție solară în fiecare zi. Sunt recomandate produsele cu spectru larg, ceea ce înseamnă că protejează împotriva razelor solare UVA și UVB, cu un SPF de minim 30”, recomandă Dr. Laurențiu Vlădău.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com