Fetiţa în vârstă de şapte ani din județul Bacău care a ajuns zilele trecute la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi în stare gravă după ce a mâncat fructe de mătrăguna a avut o evoluţie bună, fiind deja externată în cursul zilei de ieri, informează Ziarul de Iași. Din păcate, băiețelul care a consumat și el bobițe de mătrăguna nu a fost la fel de norocos. A ajuns la spital când era deja în comă. A fost prea târziu, pentru a mai putea fi salvat.

Consumul de fructe de mătrăguna i-a fost fatal

În timp ce părinţii săi erau la câmp, băieţelul a ieşit pe o pajişte de lângă casă, împreună cu o sora mai mare cu 3 ani şi un prieten. Au stat mai mult de o oră, iar când s-au întors acasă băiatul a spus că nu se simte bine. Apoi şi-a pierdut cunoştinţă. Speriată, sora lui le-a telefonat părinţilor, care au venit într-un suflet acasă şi l-au dus pe băiat cu maşină la spital. Medicii au făcut eforturi pentru a-l ţine pe băiat în viaţă, însă după 2 ore a fost declarat decesul. Otrava intrase deja în sângele copilului, scrie libertatea.ro.

Florile otrăvitoare, duşmanii din ghivece şi grădini

Fetița din județul Bacău care a mâncat fructe de mătrăgună a fost salvată

Fetița care a fost salvată a povestit mamei sale că, în timp ce se afla la joacă, a mâncat struguri. A confundat fructele de mătrăguna cu bobiţele de struguri. Acestea sunt mult mai mici decât strugurii, dar au culoarea celor brumării. Fetiței îi era rău, dar mama a pus totul pe seama oboselii. Când a văzut că simptomele se accentuează, a mers cu copilul la un spital din Bacău.

„Când a ajuns la noi, avea toate semnele care sugerau că este vorba de o intoxicaţie. La spălătura gastrică care îndepărtează aceste toxine s-au găsit bobiţe negre. De obicei, efectul spălăturii gastrice este mult mai bun dacă se face într-un timp relativ scurt. Aici a fost destul de lung, adică a doua zi de la ingerare. Totuşi, cazul a fost unul rezolvat, cu perfuzie, cu susţinere a parametrilor vitali“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii pentru Ziarul de Iași.

Colacul de gât gonflabil pentru bebeluși, pericol de moarte! Află de ce

Dr. farmacist Ovidiu Bojor: mătrăguna poate provoca accidente mortale

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Mătrăguna este o plantă erbacee perenă, viguroasă, înaltă de 0,5-1,5 m. Are fructe sferice de mărimea unei cireșe. Pe măsură ce se coc, trec de la culoarea verde la un negru lucios. Crește spontan și este foarte întâlnită în zonele de pădure. Crește adesea în zmeurișuri. Pentru că fructele sunt foarte toxice, dar atractive la vedere, s-au semnalat accidente mortale, în special la copii care au ingerat patru-cinci fructe de mătrăguna”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Totuși, în produse atent dozate, mătrăguna poate avea efecte terapeutice. Calmează spasmele musculaturii netede. Se recomandă doar în preparate farmaceutice de tipul Fobenalului, Distonocalmului etc., respectând cu strictețe dozele indicate de medic. Aceste produse sunt contraindicate în glaucom și alte afecțiuni prevăzute în prospect.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com