Decenii întregi, copiii care sufereau adesea de inflamații ale gâtului erau supuși unei operații mai mult sau mai puțin dureroase pentru eliminarea amigdalelor. Aceste structuri de țesut limfatic au un rol important pentru sistemul imunitar și se inflamează imediat, dacă zona gâtului este atacată de agenți patogeni. Rolul lor este acela de a opri bacteriile, virușii și alți microbi care ar putea pătrunde în organism pe cale orală.

În ultimii ani, s-a înțeles mult mai bine misiunea de protecție pe care o au amigdalele, iar operația de îndepărtare chirurgicală a acestor formațiuni este recomandată cu precauție. Medicii de la Universitatea din Melbourne susțin chiar că această operație a fost inutilă, ba chiar periculoasă până acum.

Copiii operați de amigdale, adulți cu probleme de sănătate pe viitor

Echipa de cercetare, condusă de Dr. Sean Byars de la Universitatea din Melbourne, a examinat dosarele medicale ale 1,2 milioane de persoane din Danemarca. Ei au analizat prin comparație situația medicală a pacienților care au fost operați înainte de a împlini 10 ani, când sistemul imunitar este încă în formare.

Conform studiului, majoritatea celor operați în copilărie, care au suportat eliminarea amigdalelor, au suferit la vârsta adultă de boli alergice și infecțioase mult mai des decât persoanele care nu au trecut prin această operație.

Mult mai îngrijorător este faptul că cei mai mulți dintre copiii operați manifestau aceleași simptome pe care le aveau înainte de operație. Ei aveau trecute la dosar inflamații cronice ale urechilor, sinuzite și otite, mult mai des decât în cazul celor care nu au avut în copilărie probleme cu amigdalele. În concluzie, medicii din Melbourne consideră că eliminarea amigdalelor s-a făcut ani de-a rândul inutil și a compromis dezvoltarea sistemului imunitar la copii.

Eliminarea amigdalelor, evitată pe cât posibil

Riscurile descoperite de echipa de medici din Melbourne sunt semnificative. Îndepărtarea chirurgicală a acestor strucuri de apărare a organismului împiedică dezvoltarea celor mici. Ei recomandă ca operația să se facă doar în cazuri extreme, când nu mai sunt alte tratamente.

În general, amigdalele se inflamează și nu mai pot fi tratate când sunt atacate de viruși puternici sau streptococi. Ele se înroșesc, cresc în volum și dau dureri uneori greu de suportat de către cei mici. Apar durerile de cap, frisoanele și posibil pierderea vocii.

Amigdalita trebuie tratată în funcție de cauza ei, iar operația trebuie recomandată doar pentru pacienții care încep să aibă mari probleme de respirație și înghițire sau depuneri de cazeum, un amalgam de materii care se depune în buzunarele amigdalelor.

foto: 123rf.com