Caria dentară este provocată de bacteriile din placa bacteriană, care produc acizi. Aceștia favorizează demineralizarea smalțului sau cementului (straturile exterioare ale coroanei dentare, respectiv rădăcinii) cu apariția unei cavități (găuri). Dentina este străbătută de canale foarte mici cu terminații ale nervului. Atunci când caria se apropie de ele, apare durerea dentară. Deci, momentul în care simțim durerea este unul tardiv. De aceea, este bine să mergi la dentist pentru un control din 6 în 6 luni.

Citește și: Sigilarea dentară previne cariile și ține gura sănătoasă

Ce este caria dentară și cum poate fi prevenită. Tipuri de carii

De obicei, cariile dentare apar în două zone specifice. În functie de localizare, pot fi de două feluri:

– Carii ocluzale, care se formează în partea superioară a dinților. Particulele de hrană intra în șanțurile adânci ale acestor suprafețe. Periuța dentară pătrunde greu pentru a le îndepărta

– Carii interdentare, cele care se formeaza între dinți.

Ce este caria dentară și cum poate fi prevenită. Semnele cariei dentare

”Semnele cariilor dentare variază în funcție de gravitatea și localizarea lor. Când o carie se află abia în stadiu incipient și acționează numai asupra smalțului, este posibil să nu apară niciun simptom deranjant. Smalțul nu conține vase de sânge sau nervi. Ca urmare, deteriorarea lui este nedureroasă”, explica Dr. Mihaela Dan, ortodont.

Ce este caria dentară și cum poate fi prevenită. Cariile la copii

“Nu în ultimul rând, nu trebuie lăsate netratate nici cariile apărute la cei mici. Acestea pot produce coDr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implantmplicații grave și de durată, chiar și în cazul dinților de lapte”, a completat specialistul ortodont.

Așadar, este absolut necesara identificarea primelor simptome ale cariilor și tratarea acestora. Astfel, se vor evita probleme de ordin estetic, dar și aparitia senzatiei de durere, infecția nervului, a osului și a gingiei. Dacă tratezi cariile de la apariția lor, poți evita pierderea dintelui și necesitatea unor tratamente de mai lungă durată și mai costisitoare.

Ce este caria dentară și cum poate fi prevenită. Ai grijă la dulciuri

Bacteriile din gură iubesc dulciurile, care se transforma in acizi, ducând la daune dentare. Sfatul medicului nu este să eviți dulciurile complet, ci sa fii precaută. Mănâncă dulciuri cu măsură. După ce ai mâncat sau băut ceva dulce, spală-te pe dinți sau clătește-și gura. O alternativă este să mănânci un măr sau să mesteci gumă de mestecat fără zahăr timp de 20 de minute.

Citește și:

 

Sursa foto: 123rf.com