Subiect tabu, considerată boală rușinoasă, epilepsia este una dintre bolile pe care oamenii o țin ascunsă. Până la crizele urâte de care au parte. Și nu este o boală foarte rară, așa cum ai putea crede, ci afectează peste o jumătate de milion de români, fiind o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Ținută sub control, cu tratamentul potrivit, îi permite bolnavului să ducă o viață relativ normală. Totuși, 30% dintre pacienți nu reacționează la medicamente și necesită tratament aparte.

De ce apar crizele?

Epilepsia e o tulburare neurologică incurabilă, în care celulele nervoase transmit semnale anormale care perturbă activitatea cerebrală. În jumătate din cazuri, cauzele apariției bolii nu se pot identifica. Debutează în copilărie sau la vârstă adultă, iar anumiți stimuli sau stările patologice care afectează rețelele neuronale pot declanșa crizele. Acestea sunt bruște, imprevizibile și durează de la câteva secunde la câteva minute. Diagnosticul corect îl poate pune numai medicul neurolog, în urma efectuării unei electroencefalograme (EEG) și a examenelor imagistice specifice. Diagnosticarea corectă presupune mai multe etape, de la interviul clinic până la investigații noninvazive țintite în descoperirea rețelelor neuronale epileptogene cum este Video-EEG și Mapping EEG.

Între 4 şi 10 pacienţi din 1000 suferă de epilepsie activă, care se manifestă prin crize fără o cauză identificabilă. La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criză convulsivă de-a lungul vieţii şi suspectează că ar putea fi afectaţi de epilepsie, deşi tulburarea presupune în fapt repetarea crizelor convulsive. Pe lângă moștenirea genetică, printre posibilele cauze ale declanșării epilepsiei se numără traumatismele craniene, accidentele vasculare, infecții, tumori, tulburări de dezvoltare a creierului, suferința la naștere.

Epilepsia are nevoie de tratament

Dacă nu este tratată corect, epilepsia poate avea consecinţe grave asupra pacientului, determinând o importantă deterioare fizică şi psihică. Cu toate acestea, 75% dintre pacienții din întreaga lume își țin ascunsă boala și nu beneficiază de tratamentul necesar. Pe de altă parte, unii bolnavi pentru care medicamentele nu erau eficiente se bucură deja de efectele dezvoltării tehnologiei, care îi ajută să scape de crizele comițiale riscante. Este vorba despre intervenția de implantare în creier a unor electrozi care permit localizarea și înlăturarea focarului epileptic.

În România, epilepsia afectează 200.000-250.000 de oameni. Însă există și un procent important de pacienți care rămân nediagnosticați. Sau poartă un diagnostic greșit de epilepsie. Dintre pacienții corect diagnsoticați, aproximativ 30-40% au epilepsie farmacorezistentă. Astfel că au nevoie de tratamente eficiente, de cele mai multe ori chirurgicale și de o monitorizare adecvată a bolii.

Informarea salvează vieți

„Pacienţii care suferă de epilepsie se confruntă deseori cu probleme sociale şi psihologice pentru că sunt marginalizaţi sau discriminaţi şi astfel ajung să se izoleze. Toate acestea se întâmplă din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla şi care pot izbucni oricând. Pacientul cu epilepsie are un risc crescut de deces prematur, din cauza situaţiilor impredictibile legate de crizele cu alterare de conştienţă şi căderi şi, de asemenea, risc crescut de moarte subită prin afectarea funcţiilor cardiace sau respiratorii. De aceea, este foarte important pentru noi toţi să ştim să le acordăm primul ajutor şi este critic să ne informăm în privinţa acestei boli.”, spune As. Univ. Dr. Ioana Mîndruță, specialist neurolog, Centrul pentru Diagnosticarea și Tratarea Epilepsiei.

”Motivul pentru care am ales să creăm un centru dedicat diagnosticării și tratării epilepsiei este pentru că am vrut să oferim pacienților toată gama de servicii în același loc. Într-un mediu profesional și plăcut, pentru a-i ajuta să duca o viață normală. Și chiar să se vindece. Tratamentul medicamentos ajută în 60-70% din cazurile diagnosticate. Pentru ceilalți pacienți fiind disponibile alte variante de control al bolii sau chiar vindecarea.

Experiența ne-a dovedit că exista soluții medicale sau chirurgicale care au ca efect controlul complet al crizelor și chiar vindecarea bolii. Atâta vreme cât se face o diagnosticare precisă, o localizare corectă a zonei afectate precum și o complianță adecvată la indicațiile medicale. Acest lucru este posibil doar cu aparatură performantă și medici neurologi supra-specializați în epileptologie, capabili să interpreteze corect semnele clinice și rezultatele investigaților, așa cum se întâmplă la Clinica Neuroaxis.”, a declarat Dr. Ioana Mîndruță, medic neurolog epileptolog în cadrul Clinicii integrate de neurologie Neuroaxis.

Sursa foto: 123rf.com