Geza Molnar este epidemiolog şi îşi practică profesia de 45 de ani, arata Mediafax.

„Această epidemie, până acum în România, este în platou, evoluează ca dinţii de fierestrău. La evaluare, faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină”, a declarat Geza Molnar pentru sursa citata.

Epidemiologul nu a exclus ca numărul de cazuri să mai crească după sărbători. „Fiecare viroză respiratorie are un ciclu, până ajunge la un grad de saturaţie, delimitabil ca număr de populaţie, după aceea migrează şi se reîntoarce.

Un ciclu epidemic pe un teritoriu, durează între şase-opt săptămâni, apoi trece”, a mai spus Geza Molnar.

Epidemiologul susţine că noul coronavirus se va întoarce în sezonul următor „dar nu va mai avea aceeaşi putere şi nici nu se va transmite aşa de uşor”. COVID-19 va exista în următorii ani, la fel ca virusul gripal, mai spune el. Cu privire la restricţii, acesta a vorbit şi de o relaxare a măsurilor de distanţare socială.

„În 5-10 mai ar trebui ridicată carantina, fără discuţie. Dar trebuie să fim atenţi la focarele familiale sau din diferite zone din ţară, pentru că astfel de focare vor exista. Astea vor fi o mare problemă”, a mai spus epidemiologul.

De fapt cât rezistă virusul? Mituri demontate

Specialistul a mai sxplicat că noul coronavirus nu poate rezista în aer sau pe diverse suprafețe pentru un timp foarte îndelungat, așa cum susțin unii oameni de știință străini. Ăntr-un interviu acordat Digi24, acesta a explicat că virusul nu are cum, din punct de vedere științific, să reziste în mediul extern mai mult de 4 ore.

“Sunt foarte multe teorii și foarte multe date. Cert este că, după toate dovezile științifice, în mediul extern, datorită legii gravitației, picăturile cu virus eliminate prin strănut, secreție nazală sau tuse nu supraviețuiesc mai mult de patru ore.

Acum, că virusul a fost cercetat în condiții de laborator și că doar așa ar putea supraviețui mai mult de câteva zile, acesta este un lucru discutabil. Niciun virus patogen, nici coronavirusul nu supraviețuiește în afara celulei vii a organismului parazitat”, a mai spus expertul.

În România ne apropiem deja de cazuri 10.000 de cazuri confirmate de COVID-19.

Vezi și A fost realizat “arborele genealogic” al coronavirusului. Când a apărut cu certitudine boala

Citește și: